Tıbbi malpraktis: Ulusal Tez Merkezi'ndeki lisansüstü tezler üzerinde bir inceleme
Medical malpractice: A review on graduate theses in the national thesis center
- Tez No: 926408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TORUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: Hasta güvenliği, lisansüstü tez, tıbbi hata, tıbbi malpraktis, tıp etiği, Medical error, medical malpractice, medical ethics, patient safety, graduate theses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bir konu olan tıbbi malpraktis, günümüzde sağlık ve hukuk gibi meslek disiplinlerinin konularından biri olması, etik ve hukukla yakından ilişkili olması nedeniyle, geniş bir yelpazede irdelenmesi gereken bir konudur. Bu çalışmada literatürde karşımıza çıkan ve tıbbi malpraktisin tanımında kullanılan tıbbi hata, tıbbi malpraktis, komplikasyon gibi farklı kavramların tanımlanması ve Ulusal Tez Merkezi'nde bulunan tezlerin sistematik olarak incelenmesiyle tıbbi malpraktisin akademik yazındaki yerinin ele alınması amaçlanmıştır. Bu çalışma retrospektif, tanımlayıcı ve derleme yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak tıbbi malpraktise ilişkin belirlenmiş olan anahtar kelimeleri içeren ve Ulusal Tez Merkezi'nde yayımlanmış olan lisansüstü tezler incelenmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin doküman analizi yapılarak incelenmiştir. İstatistiksel olarak sayı ve yüzde değerleri kullanılmıştır. Ulusal Tez Merkezi'nde tıbbi malpraktise ilişkin belirlenen anahtar kelimelerle (Tıbbi hata, Malpraktis, Tıbbi malpraktis, Tıbbi uygulama hatası, Uygulama hatası, Hatalı uygulama, Hatalı tıbbi uygulama, Hatalı tıbbi müdahale, Kötü uygulama, Komplikasyon) yapılan taramalarda, en erken rastlanılan tezin tarihi olan 2000 yılından itibaren 2022 yılı sonuna kadar kayıtlı 350 adet tez çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma kapsamına alınan 350 adet tez; türlerine, araştırma yöntemlerine, yayın yıllarına ve yazarlarının alanlarına göre incelenmiştir. Çalışmada alanların tıbbi malpraktise yönelik ilgileri incelendiğinde hemşirelik alanında 91, hukuk alanında 86 ve sağlık yönetimi alanında 71 adet tez yazıldığı tespit edilmiştir. Tıp Tarihi ve Etik alanında altı adet tez bulunmaktadır. Çalışmada; tıbbi malpraktise daha fazla ilgi duyan akademik alanların hemşirelik, hukuk, sağlık yönetimi ve adli tıp olduğu tespit edilmiştir. Yüksek risk grubundaki cerrahi branşların ise tez çalışmalarında bu konuya ilgilerinin çok düşük olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Medical malpractice, which has a history dating back thousands of years, is an issue that needs to be examined in a wide range, as it is one of the subjects of professional disciplines such as health and law and is closely related to ethics and law. In this study, it is aimed to define different concepts such as medical error, medical malpractice, complication that are encountered in the literature and used in the definition of medical malpractice, and to address the place of medical malpractice in academic literature by systematically examining theses in the National Thesis Center. This study was conducted using retrospective, descriptive and review methods. As a data collection tool, postgraduate theses containing the determined keywords related to medical malpractice and published in the National Thesis Center were examined. Statistically, numbers and percentage values were used. In the searches conducted with the keywords determined regarding medical malpractice in the National Thesis Center (Medical error, Malpractice, Medical malpractice, Medical practice error, Practice error, Faulty practice, Faulty medical practice, Faulty medical intervention, Bad practice, Complication), 350 theses registered from 2000, which is the date of the earliest encountered thesis, until the end of 2022 were included in the study. 350 theses included in the study were examined in the form of graphs and tables according to their types, research methods, publication years and the fields of their authors. When examined according to the number of theses, it was determined that 91 theses were written in the field of nursing, 86 theses in the field of law and 71 theses in the field of health management. There are six theses in the field of medical history and ethics. In the study, it was determined that the academic fields that are more interested in medical malpractice are nursing, law, health management and forensic medicine. It was concluded that the surgical branches in the high-risk group have very low interest in this subject in their thesis studies.