Tarihsel süreçte peygamberlere gönderilmiş ortak hükümler
Common provisions sent to the prophets in the historical process
  1. Tez No: 926407
  2. Yazar: SEMA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA BİLGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kitâb-ı Mukaddes, Kur'an, inanç, ibadet, ahlak, Tafsir, Holy Bible, Quran, faith, worship, morality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İslam inancına göre ilk peygamber olan Hz. Adem'den son peygamber Hz. Muhammed'e kadar gelmiş tüm peygamberlerin getirdiği din İslam'dır. Din, tek olan Allah'tan geldiği için tüm peygamberler de aynı esasları getirmişlerdir. Fakat bu esaslar, peygamberin gönderildiği toplumun yaşam şartlarına ve anlayış kapasitelerine uygun olarak farklı şekillere bürünmüştür. Yani Allah mutlak hakikati, kullarının anlayışına uygun bir şekilde peygamberleri aracılığıyla göndermiştir. Öyleyse peygamberlerin getirdiği hükümler, dönemin şartlarına göre farklılık gösterebilmiştir. Çünkü din, insana yöneltilmiştir ve insanın uygulamasına sunulmuştur. İnsan da zaman ve mekân ile kuşatılmış bir varlık olduğu için algılama kapasitesi bunlara bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Öyleyse Allah, dinini, her zaman ve mekândaki insana uygun olarak göndermiştir. Daha sonra peygamberlerin getirdiği vahiylerde insan müdahalesinden dolayı değişiklikler olmuştur. Bunun sonucunda Kur'an dışındaki vahiyler, peygambere indiği haliyle günümüze kadar ulaşamamıştır. Kur'an ise Hz. Muhammed'e vahyedildiği haliyle günümüze kadar ulaşmış olan tek kutsal kitaptır. Tüm bunların çerçevesinde, kutsal kitaplarda ortak hükümler de bulunmaktadır. Bu çalışmadaki amaç, kutsal kitaplarda bulunan ortak hükümleri tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
According to Islamic belief, the religion brought by all prophets from the first prophet Hz. Adam to the last prophet Hz. Muhammad is Islam. Since religion comes from the one God, all prophets have brought the same principles. However, these principles have taken different forms in accordance with the living conditions and understanding capacities of the society to which the prophet was sent. In other words, Allah sent the absolute truth through His prophets in a way that suits the understanding of His servants. Therefore, the provisions brought by the prophets may have varied according to the conditions of the period. Because religion was directed to man and presented to man's application. Since man is also a being surrounded by time and space, his perception capacity has changed accordingly. Therefore, Allah sent His religion in accordance with man in every time and space. Later, there were changes in the revelations brought by the prophets due to human intervention. Thus, revelations other than the Quran have not survived to the present day in the form they were revealed to the prophet. The Quran is the only holy book that has survived to the present day in the form it was revealed to Hz. Muhammad. Within the framework of all these, there are also common provisions in the holy books. The purpose of this study is to determine the common provisions found in the holy books.