Juvenil miyoklonik epilepsili bireyler ile sağlıklı yaşıtlarının fiziksel aktivite düzeyi, alt ekstremite kas kuvveti, yürüyüş parametreleri ve denge performanslarının karşılaştırılması
Comparison of physical activity level, lower extremity muscle strength, gait parameters and balance performances of individuals with juvenile myoclonic epilepsy and their healthy peers
- Tez No: 926417
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY TARSUSLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: denge, fiziksel aktivite, juvenil miyoklonik epilepsi, kas kuvveti, yürüyüş, balance, gait, juvenile myoclonic epilepsy, muscle strength, physical activity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi-Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmanın amacı, Juvenil Miyoklonik Epilepsi (JME) tanılı bireyler ile sağlıklı yaşıtlarının fiziksel aktivite düzeyi, alt ekstremite kas kuvveti, yürüyüş parametreleri ve denge performanslarını karşılaştırmaktır. Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Nöroloji Polikliniği'nde JME tanısı ile takip edilen 15-18 yaş arası bireyler (n=15) ve hastaneye başvuran sağlıklı yaşıtları (n=15) dahil edildi. Bireylerin sosyo-demografik özellikleri ve JME tanılı bireylerin klinik öyküleri sorgulanarak veri kayıt formuna kaydedildi. Bireylerin fiziksel aktivite düzeyi Adölesan Fiziksel Aktivite Anketi ile belirlendi. Alt ekstremite kas kuvveti, Lafayette hand-held dinamometre ile; yürüyüşün spatio-temporal parametreleri, 10 metre yürüyüş testi sırasında BTS G-Walk yürüyüş analiz cihazı ile; denge performansları ise Balance Master System denge değerlendirme cihazında modifiye dengenin duyusal komponenti testi, stabilite limitleri testi, otur kalk testi ve tandem yürüyüş testi ile değerlendirildi. Çalışmanın sonucuna göre, JME tanılı bireyler ile sağlıklı yaşıtlarının fiziksel aktivite düzeyi (p0,05). Çalışmadan elde edilen bulgular, JME tanılı bireylerin fiziksel aktivite düzeylerini artırmak ve alt ekstremite kas kuvveti ile denge performanslarını iyileştirmek için özel egzersiz programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasının önemli olduğunu göstermektedir. Gelecekte yapılacak olan araştırmalarda, bu bireylerin fiziksel aktiviteye katılımını teşvik eden ve motor becerilerini geliştiren stratejilerin uzun vadeli etkilerinin detaylı incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to compare the physical activity level, lower extremity muscle strength, gait parameters and balance performance of individuals diagnosed with Juvenile Myoclonic Epilepsy (JME) and their healthy peers. Individuals between the ages of 15-18 years who were followed up with a diagnosis of JME at Dokuz Eylül University Hospital, Department of Child Health and Diseases, Neurology Polyclinic (n=15) and their healthy peers (n=15) who applied to the hospital were included in the study. The socio-demographic characteristics of the individuals and the clinical histories of the individuals diagnosed with JME were questioned and recorded in the data recording form. The physical activity level of the individuals was determined with Physical Activity Questionnaire for Adolescents. Lower extremity muscle strength was assessed with the Lafayette Hand-Held dynamometer; spatio-temporal gait parameters were assessed with the BTS G-Walk gait analyzer during the 10-meter walk test; and balance performances were assessed with the modified balance sensory component test, stability limits test, sit-to-stand test, and tandem walk test on the Balance Master System balance assessment device. According to the results of the study, a statistically significant difference was found between the physical activity level (p0.05). The findings obtained from the study indicate that it is important to develop and implement special exercise programs to increase the physical activity levels of individuals diagnosed with JME and to improve their lower extremity muscle strength and balance performance. In future studies, it is recommended to examine in detail the long-term effects of strategies that encourage the participation of these individuals in physical activity and improve their motor skills.