Genç kadınlarda beslenme ile egzersiz şiddet ve yoğunluğunun pms üzerine etkisi
The effect of nutrition and exercise severity and intensity on pms in young women
- Tez No: 926442
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Besin Tüketimi, Duygusal Yeme, Egzersiz Yoğunluğu, Premenstrual Sendrom, Profesyonel Sporcular, Food Consumption, Emotional Eating, Exercise Intensity, Premenstrual Syndrome, Professional Athletes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Eral, E. (2025). Genç Kadınlarda Beslenme İle Egzersiz Şiddet ve Yoğunluğunun PMS Üzerine Etkisi Yükseklisans Tezi, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Premenstrual sendrom (PMS), doğurganlık çağındaki kadınlarda yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir durumdur. Bu çalışmanın amacı, farklı fiziksel aktivite düzeylerindeki kadınlarda egzersiz yoğunluğu, duygusal yeme davranışı ve PMS semptomları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, 18-35 yaş arası toplam 226 kadın katılımcı ile yürütülmüş, katılımcılar fiziksel aktivite düzeylerine göre egzersiz yapmayanlar, düzenli egzersiz yapanlar ve profesyonel sporcular olarak üç gruba ayrılmıştır. Araştırmada, Premenstrual Sendrom Ölçeği (PMSÖ), Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) ve besin tüketim kayıtları gibi veri toplama araçları kullanılmış, antropometrik ölçümlerle beden kütle indeksi değerlendirilmiştir. Veriler, gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için istatistiksel analizlerle incelenmiştir (P < .05 önemlilik düzeyi). Sonuçlara göre, PMS prevalansı %70,4 olarak bulunmuş, egzersiz yapmayan kadınların depresyon, anksiyete ve sinirlilik gibi daha şiddetli semptomlar yaşadığı belirlenmiştir (P < .05). Profesyonel sporcuların ise yoğun antrenmanlara rağmen daha hafif PMS semptomları bildirdiği gözlenmiştir. Duygusal yeme davranışı ile PMS arasında önemli bir ilişki bulunmuş (P < .01) ve egzersiz yapmayan bireylerde bu puanların daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca, düzenli egzersiz yapan ve profesyonel sporcuların daha dengeli beslenme alışkanlıklarına sahip olduğu, sebze tüketiminin arttığı, kızartılmış ve paketlenmiş besin tüketiminin azaldığı tespit edilmiştir (P < .05). Bu çalışmada, PMS yönetiminde fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarının önemi ortaya konmuştur. Orta düzeyde düzenli egzersiz yapılmış olması hem duygusal hem de fiziksel semptomları azaltırken bunun yanı sıra dengeli bir diyet, haz kökenli duygusal yeme davranışını azaltarak PMS yönetimine katkıda bulunduğu görülmüştür. Bu bulgular, PMS semptomlarının yönetiminde egzersiz ve beslenme stratejilerinin entegrasyonunun önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Eral, E. (2025). The Effect of Nutrition and Exercise Severity and Intensity on PMS in Young Women. Master's Thesis, Biruni University Graduate School of Education, Istanbul. Premenstrual syndrome (PMS) is a common condition that negatively affects the quality of life in women of childbearing age. The aim of this study was to examine the relationship between exercise intensity, emotional eating behavior, and PMS symptoms in women with different physical activity levels. The study was conducted with a total of 226 female participants aged 18-35, and the participants were divided into three groups according to their physical activity levels: those who did not exercise, those who exercised regularly, and professional athletes. Data collection tools such as the Premenstrual Syndrome Scale (PMSS), Emotional Eating Scale (EES), and food consumption records were used in the study, and body mass index was assessed with anthropometric measurements. The data were examined with statistical analyses to determine the differences between the groups (P < .05 significance level). According to the results, the prevalence of PMS was found to be 70.4%, and it was determined that women who did not exercise experienced more severe symptoms such as depression, anxiety, and irritability (P < .05). It was observed that professional athletes reported milder PMS symptoms despite intensive training. A significant relationship was found between emotional eating behavior and PMS (P < .01) and it was determined that these scores were higher in individuals who did not exercise. In addition, it was found that professional athletes who exercised regularly had more balanced eating habits, increased vegetable consumption, and decreased fried and packaged food consumption (P < .05). This study revealed the importance of physical activity and eating habits in PMS management. While moderate regular exercise reduced both emotional and physical symptoms, it was also observed that a balanced diet contributed to PMS management by reducing emotional eating behavior based on pleasure. These findings show the importance of integrating exercise and nutrition strategies in the management of PMS symptoms.