Genç güreşçilerde farklı dayanıklılık antrenmanlarının solunum parametreleri ve atletik performans üzerine etkisi
The effect of different endurance trainings on respiratory parameters and athletic performance in young wrestlers
  1. Tez No: 926485
  2. Yazar: AHMET KOYUNLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atletik performans, Güreş, HIIT, RST, Solunum, Athletic performance, HIIT, Respiratory, RST, Wrestling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmanın amacı 8 haftalık farklı dayanıklılık antrenman programlarının genç güreşçilerin solunum ve atletik performansları üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya 18-24 yaş arasındaki 36 genç erkek güreşçi gönüllü olarak katılmıştır. Güreşçiler yüksek şiddetli interval antrenman grubu (HIIT), (n:12, yaş: 20.58±2.71), tekrarlı sprint antrenman grubu (RST), (n:12, yaş: 21.0±2.34)) ve kontrol grubu (KG), (n:12, yaş: 21.75±2.34) olarak randomize bir şekilde gruplara ayrılmıştır. HIIT ve RST gruplarına güreş antrenmanlarına ek olarak haftada 3 gün olacak şekilde uyarlanmış antrenman programları uygulandı. KG grubu ise güreş antrenmanlarına devam ettiler. Deneklere solunum parametreleri olarak, zorlu vital kapasite (FVC), zorlu ekpirasyon volümü (FEV1), zorlu ekspirasyon oranı (FEV1/FVC%), doruk ekspirasyon akımı (PEF), doruk inspirasyon akımı (PIF), maksimum istemli solunum (MVV), vital kapasite (VC), tidal volüm (TV), inspiratuar vital kapasite (IVC); atletik performans parametreleri olarak, sağ, sol ve çift ayak denge puanı, maxVO2, 20 metre sürat (sn), esneklik (cm), çeviklik (sn), sırt kuvveti (kg), bacak kuvvet (kg) ve RAST ölçümleri yapıldı. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Gruplara uygulanan tekrarlı ölçümler için iki yönlü varyans analiz (two-way repeated measures of ANOVA)testi kullanıldı.Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda FVC, FEV1, PEF, PIF, MVV, VC, TV, IVC değerlerinde ve sağ, sol ve çift ayak denge puanları, maxVO2, 20 m sürat, çeviklik, sırt ve bacak kuvvet, maksimum güç, minimum güç ve ortalama güç değerlerinde grup*zaman etkileşiminde (p0.05) istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Sonuç olarak genç güreşçilere güreş antrenmanına ek olarak uygulanan farklı dayanıklılık antrenmanlarının solunum parametreleri ve atletik performans üzerinde olumlu etkilerinin olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of different 8-week endurance training programs on the respiratory parameters and athletic performance of young wrestlers. In this study, total of 36 young male wrestlers between the ages of 18-24 participated voluntarily. The wrestlers were randomly divided into groups as high intensity interval training group (HIIT), (n: 12, age: 20.58±2.71), repetitive sprint training group (RST), (n: 12, age: 21.0±2.34)) and control group (KG), (n: 12, age: 21.75±2.34).In addition to wrestling training, HIIT and RST groups were given adapted training programs 3 days a week. The KG group continued their wrestling training. Respiratory parameters such as forced vital capacity (FVC), forced expiratory volume (FEV1), forced expiratory ratio (FEV1/FVC%), peak expiratory flow (PEF), peak inspiratory flow (PIF), maximum voluntary respiration (MVV), vital capacity (VC), tidal volume (TV), inspiratory vital capacity (IVC) were measured; athletic performance parameters such as right, left and double-foot balance score, maxVO2, 20-meter speed (sec), flexibility (cm), agility (sec), back strength (kg), leg strength (kg) and RAST were measured. The data were analyzed using SPSS 22.0 software package. A two-way analysis of variancerepeated measures(two-way repeated measures of ANOVA) test was used for the repeated measurements applied to groups.As a result of the statistical evaluation, it was determined that there was a statistically significant difference in the group*time interaction (p0.05).As a result, it can be stated that different endurance training programs applied in addition to wrestling training may have positive effects on respiratory parameters and athletic performance in young wrestlers.