İzometrik ve izotonik ağırlıklı spor yapan genç adolesanların tilt table testine verdikleri yanıtların değerlendirilmesi
The evaluation of the responses given to the tilt table by adolescents who makes isometric and isotonic exercise
- Tez No: 171907
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞENOL COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: statik egzersiz, dinamik egzersiz, head up tilt testi, ortostatik intolerans 54, static exercise, dynamic exercise, head up tilt test, orthostatic intolerance. 56
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
VI. ÖZET insan vücudunun pozisyon değişikliklerinde otonom sinir sistemi rol oynar, insan ayağa kalktığında ortostatik intoleransa bağlı gelişen semptomlar nedeniyle otonom sinir sistemi irdelenmesi gereken bir konudur. Günümüzde sporun çocukluk çağlarından itibaren düzenli bir şekilde yapılması önerilmektedir. Ayrıca yapılan egzersizlerde hangi kas gruplarının ne şekilde çalıştığı dolayısı ile hangi sporun daha yararlı olduğuna dair çok çeşitli fikirler ileri sürülmektedir. Bu nedenle çalışmamızda düzenli ve farklı özellikte spor yapan çocukların pozisyon değişikliklerine otonom sinir sistemlerinin verdiği yanıtları incelemeyi ve çıkan sonuçların hangisinin pozisyon değişikliklerinden istenilen yanıt olduğunu bulmayı amaçladık. Ortostatik intoleransın saptanmasında günümüzde çeşitli yöntemler olmasına rağmen en yaygın kullanılan head up tilt testidir. Çalışmamıza izometrik ağırlıklı spor yapan 15 erkek güreşçi, izotonik ağırlıklı spor yapan 15 erkek basketbolcu ve yaş ve cinsiyet benzer, düzenli spor yapmayan 15 çocuk kontrol grubu olarak alınmıştır. Tilt masasına yatırılan çocuklara 15 dakika bazal dinlenme süresini takiben masa 70 derece konuma getirilerek 50 dakika olmak üzere toplam 65 dakika boyunca her dakika nabız ve 3 dakikada bir kan basıncı ölçümü yapılmıştır. Statik egzersizde kaslardaki sürekli kasılmanın etkisi ile kaslara giderek daha az kan gönderilirken dinamik kas kasılmasında ise, kas hareketleri ritmik bir şekilde olduğundan kaslara daha fazla kan ulaşması sağlanır. Dolayısıyla dinamik kas kasılması sırasında kas beslenebilirken statik kas kasılması sırasında kas beslenemez. Bu nedenle, uzun süreli statik kas kasılmasına dayanabilmek oldukça güçtür. 53Çalışmamızda izometrik ağırlıklı spor yapan güreşçi grubunda daha belirgin olmak üzere bazal kardiyak nabız değerleri spor yapan gruplarda kontrol grubuna göre düşük saptanmıştır. Ve tüm gruplarda ayağa kalkma ile beraber kardiyak nabızlarında artma olmuştur. Test süresi boyunca sistolik tansiyon değerleri güreşçilerde kontrol grubuna göre yüksek saptanırken bazal diyastolik tansiyon değerleri hem basketbolcu hem de güreşçi grubunda kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı şekilde düşük saptanmıştır. Bazı kişilerde vücudun pozisyon değişikliklerinde ortostatik intolerans meydana gelmesi büyük bir sorundur. Bizim çalışmamızın sonucunda da izometrik ağırlıklı güreş sporunu yapanlarda ayağa kalkma ile beraber diyastolik kan basıncında izotonik ağırlıklı spor yapanlara göre daha fazla artışın olması vazovagal senkopun en sık görülen nedeni olan ortostatik intoleransın önlenmesinde izometrik ağırlıklı hareketlerin daha fazla yapılması gereğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
VII. SUMMARY The autonomic nervous system plays role in the changes of human body positions. The autonomic nervous system must be examined because of the symptoms due to orthostatic intolerance. Regular exercise beginning from childhood is recommended recently. in addition, there are many opinions about vvhich muscle groups work mostly during vvhich exercise and the vvhich exercise type is the most useful. in this respect, we aimed to examine the responses of autonomic nervous system to the changes of positions of the children, who make characteristically different exercises regularly and to find which response is the most suitable for changes of positions in this study. There are many diagnostic tests to determine the orthostatic intolerance today but the most common is head up tilt test. 15 vvrestler (male, isometric exercise), 15 children who plays basketball (male, isotonic exercise) and a control group of 15 children similar age and gender who don't make regular exercise are included in this study. Head up tilt test was done to ali subjects after 15 minutes for resting time. Then the tilt table is adjusted to 70 0 and waited for 50 minutes at this degree. During these 65 minutes, cardiac pulse was measured every minute and blood pressure was measured every 3 minutes regularly. During the static contraction, less blood reaches to muscles due to continuing contraction compared with dynamic exercise, vvhich allovvs more blood to reach by rhythmic contraction. Consequently the muscles take the nutrients during dynamic muscle contraction although this is more difficult with the static muscle contraction. Therefore it is more difficult to tolerate the static muscle contraction. in this study, the cardiac pulse rates were lower in both regular exercise groups (especially in the wrestlers) compared with the control group. in ali groups, the pulse rates were increased when they stood up. During the test systolic blood 55pressures of wrestlers were higher than the control group. In both wrestler group and the basketball group, the basal diastolic pressure values found to be significantly lower than the control group. Orthostatic intolerance, in the changes of body position, is a serious problem for some individuals. Because of the increase in the diastolic pressure in the individuals making isometric exercise is higher than the isotonic exercise group when the subjects stand up; we recommend isometric exercises to prevent the orthostatic intolerance which is the most common cause of vasavagal syncope.