Ratlarda lipopolisakkarit (LPS) ile indüklenen testis hasarında Riociguat (BAY 63-2521)'ın etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of Riociguat (BAY 63-2521) on testicular damage induced by lipopolysaccharide (LPS) in rats
- Tez No: 926498
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ULUSOY KARATOPUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Riociguat, Lipopolisakkarit (LPS), Toksisite, Testis, Rat, Riociguat, Lipopolysaccharide (LPS), Toxicity, Testis, Rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Riociguat, kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon ve pulmoner arteriyel hipertansiyon tedavisinde kullanılan çözünür guanilat siklaz stimülatörüdür. LPS, gram negatif bakterilerin önemli bir bileşeni olup, testislerdeki çeşitli proinflamatuar sitokinlerin salgılanmasını destekleyerek inflamatuar yanıtı tetikler. Bu çalışmada, riociguat ve LPS uygulamasının testis dokusu üzerinde oluşturabileceği histolojik değişiklikler ile testiküler hasar, oksidatif stres ve apoptozis gibi süreçlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Wistar albino sıçanlar; Kontrol, LPS, Düşük Doz Riociguat (DDR), Yüksek Doz Riociguat (YDR), LPS+DDR ve LPS+YDR olmak üzere 6 gruba ayrıldı (n=8). Riociguat (1 ve 10 mg/kg/gün), 3 gün boyunca, LPS (5 mg/kg/gün) ise 3. günde tek doz uygulandı. Sıçanlara ait testis dokuları; histokimyasal (HE), immünohistokimyasal (Cas-3 ve TNF-α), biyokimyasal (TAS, TOS, OSI ve GPx), genetik (Bax, Bcl-2 ve HIF-1α) ve spermiogram analizleri yapılarak değerlendirildi. Sonuçlarımız, riociguat'ın; antioksidan sistemleri güçlendirerek oksidatif strese karşı koruyucu olabileceğini, ancak TOS seviyelerindeki değişikliklerin riociguat uygulamalarının oksidanları doğrudan düşürmek yerine antioksidan mekanizmalar aracılığıyla etki edebileceğini düşündürmektedir. Riociguat'ın, sperm konsantrasyonu açısından olumlu etkiler gösterebileceğini, sperm motilitesi açısından belirgin bir etkisinin olmadığını, spermlerin ileri hareketini artırdığını, ancak yerinde hareketli sperm sayısını değiştirmediğini, DDR'nin ise sperm hareketliliği üzerindeki etkisinin ileri hareketli sperm oranını artırmada belirgin, ancak hareketsiz spermleri azaltmada sınırlı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, LPS ile oluşan histopatolojik değişiklikleri azaltarak iyileşme sağlamıştır. Bu sonuçlar, RİO'nun testis fonksiyonlarını destekleyerek üreme sağlığını olumlu yönde etkileyebileceğini düşündürmektedir. Riociguat, HIF-1α aktivitesini yüksek dozda baskılayarak testiste inflamasyon sonucu oluşan hipoksik durumu azaltabileceğini ve apoptozis süreci değerlendirildiğinde, TNF-α boyanmasıyla dışsal yolu, Bax artışı ve Bcl-2 azalması ile içsel yolu tercih ettiği ve Cas-3 boyanmasıyla iki yol arasında bağlantının olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma sonucunda, LPS tarafından üretilen ve önemli patojenik aracılar olan proinflamatuar sitokinlerin, artan ROS üretimi yoluyla steroidogenezde engelleyici bir rolü olduğu ve LPS ile oluşturulan inflamasyon, testiküler hasar ve oksidatif stres gibi durumlarda riociguat tedavisinin, testislerde intrinsik ve ekstrinsik apoptoz yollarında etkin olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Riociguat is a soluble guanylate cyclase stimulator for the treatment of chronic thromboembolic pulmonary hypertension and pulmonary arterial hypertension. LPS is an important component of gram-negative bacteria and triggers the inflammatory response by promoting the secretion of various proinflammatory cytokines in the testes. In this study, we aimed to evaluate the histologic changes and processes such as testicular damage, oxidative stress and apoptosis that may be induced by riociguat and LPS administration on testicular tissue. Wistar albino rats were divided into 6 groups (n=8) as Control, LPS, Low Dose Riociguat (LDR), High Dose Riociguat (HDR), LPS+DDR and LPS+DR. Riociguat (1 and 10 mg/kg/day) was administered for 3 days and LPS (5 mg/kg/day) was administered as a single dose on day 3. Testicular tissues of rats were evaluated by histochemical (HE), immunohistochemical (Cas-3 and TNF-α), biochemical (TAS, TOS, OSI and GPx), genetic (Bax, Bcl-2 and HIF-1α) and spermiogram analyses. Our results suggest that riociguat may be protective against oxidative stress by strengthening antioxidant systems, but changes in TOS levels suggest that riociguat administration may act through antioxidant mechanisms rather than directly reducing oxidants. Riociguat showed positive effects in terms of sperm concentration, had no significant effect on sperm motility, increased the forward movement of spermatozoa, but did not change the number of motile spermatozoa in situ, while the effect of DDR on sperm motility was significant in increasing the proportion of forward moving spermatozoa, but limited in reducing immobile spermatozoa. It also improved the histopathologic changes induced by LPS. These results suggest that RIO may positively affect reproductive health by supporting testicular function. Riociguat suppresses HIF-1α activity at high doses, which may reduce the hypoxic state caused by inflammation in the testis, and when the apoptosis process is evaluated, TNF-α staining suggests that it prefers the extrinsic pathway, Bax increase and Bcl-2 decrease prefer the intrinsic pathway, and Cas-3 staining suggests that there may be a connection between the two pathways. As a result of this study, it was concluded that proinflammatory cytokines produced by LPS, which are important pathogenic mediators, have an inhibitory role in steroidogenesis through increased ROS production and that riociguat treatment may be effective in intrinsic and extrinsic apoptosis pathways in testes in conditions such as LPS-induced inflammation, testicular damage and oxidative stress.