Diyabetli bireylere mesaj çerçeveleme yöntemiyle verilen eğitimin diyabetik ayak bilgi düzeyi ve ayak bakım davranışlarına etkisi
The effect of education given to diabetic patients by message framing method on diabetic foot knowledge level and footcare behaviours
- Tez No: 926507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ ŞANLITÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Ayak, Eğitim, Mesaj Çerçeveleme, Ayak Bakım Davranışı, Diabetic Foot, Education, Message Framing, Foot Care Behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, diyabetli bireylere mesaj çerçeveleme yöntemiyle uygulanan eğitimin, diyabetik ayak bilgi düzeyi ve ayak bakım davranışları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma randomize kontrollü deneysel çalışma olarak planlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları ayaktan ve yatan hasta kliniklerine 23.10.23- 15.06.24 tarihleri arasında başvuran 66 diyabetli birey oluşturmuştur. Çalışmada bireyler randomizasyonla iki deney (olumlu mesaj grubu ve olumsuz mesaj grubu) ve kontrol grubuna ayrılmış ve her grupta 19 olmak üzere toplam 57 katılımcıyla tamamlanmıştır. İki mesaj çerçeveli gruba diyabetik ayak bakımı hakkında sağlık öğretileri sağlamak için olumlu ve olumsuz mesajları içeren eğitim uygulanmıştır. İki deney grubunun ve kontrol grubunun diyabetik ayak bilgisi ve bakım davranışları Diyabetik Ayak Bilgi Ölçeği (DABÖ) ve Diyabetik Ayakta Öz Bakım Davranışı Ölçeği (DAÖD) kullanılarak müdahaleden önce ve 12 hafta sonra ölçülmüştür. Bireylerin demografik özellikleri ve diyabetik ayak evresinin ölçümünde kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Verilerin analizinde ki-kare, Kruskal Vallis- H Testi, Mann Whitney U Testi, Wilcoxon İşaret testi ve Sidak testi kullanılmıştır. Eğitim öncesi ve sonrası diyabetik ayak bilgi düzeyi puan ortalamalarındaki farkın üç grupta da istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdiği (p0,05), puan artışının en fazla olumlu grupta olduğu belirlenmiştir. Müdahaleden sonra iki deney grubunun bilgi ve ayak bakım davranışı puan ortalamalarının kontrol grubundan yüksek olduğu, bu yüksekliğin bilgi ölçeğinde anlamlı (p0,05) olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; diyabetik ayak bilgi düzeyini arttırmak ve ayak bakım davranışlarını iyileştirmek için mesaj çerçeveleme yöntemiyle verilen eğitimin etkin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diyabetli bireylerde diyabetik ayak bilgi düzeyini ve ayak bakım davranışını geliştirmede olumlu mesaj içeren eğitimlerin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of education applied to individuals with diabetes using the message framing method on diabetic foot knowledge level and foot care behaviors. The study was planned as a randomized controlled experimental study. The sample of the study consisted of 66 individuals with diabetes who applied to Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital Internal Medicine outpatient and inpatient clinics between 23.10.23 and 15.06.24. In the study, individuals were divided into two experimental groups (possitive message group and negative message group) and control groups by randomization and was completed with a total of 57 partipants, 19 in each group. Education containig positive and negative messages was administered two message-framed groups to provide health teachings about diabetic foot care. Diabetic foot knowledge and care behaviors of the two experimental groups and the control group were measured before and 12 weeks after the intervention using the Diabetic Foot Knowledge Scale (DABS) and the Diabetic Foot Self-Care Behavior Scale(DAÖS).A personal information form was used to measure the individuals' demographic characteristics and diabetic foot stage. Chi-square, Kruskal Vallis-H Test, Mann Whitney U Test, Wilcoxon Sign test and Sidak test were used in analysis of the data. The difference in diabetic foot knowledge level average scores before and after training showed a statistically significant increase in all three groups (p0.05), with the highest score increase in the positive group. After the intervention, it was determined that the knowledge and foot care behavior score averages of the two experimental groups were higher than the control group, and this height was significant in the knowledge scale (p0.05) in foot care behavior scale. In conclusion; It was concluded that the education provided by message framing method was effective in increasing the level of diabetic foot knowledge and improwing foot care behaviors. It is recommended to implement trainings containing positive messages to improve diabetic foot knowledge and foot care behavior in individuals with diabetes.