Hemşire ihtiyaçları memnuniyet ölçeğini Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması
Adaptation of nurse needs satisfaction scale into Turkish, a validity and reliability study
- Tez No: 926518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KACAROĞLU VİCDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, ihtiyaç, memnuniyet, geçerlik, güvenirlik, Nursing, need, satisfaction, validity, reliability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
HEMŞİRE İHTİYAÇLARI MEMNUNİYET ÖLÇEĞİNİ TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Bu araştırma Hwa Jin Kim ve Sun Hwa Shin tarafından geliştirilen Hemşire İhtiyaçları Memnuniyet Ölçeği'ni Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla yapılan metodolojik bir çalışmadır. Araştırma 01 Mart 2024- 30 Nisan 2024 tarihleri aralığında Muğla iline bağlı Fethiye ilçesinde bulunan bir kamu hastanesinin ve bir özel hastanenin kliniklerinde görev yapan 309 hemşire ile yapıldı. Verileri toplamak için Hemşire Değerlendirme Formu ve Hemşire İhtiyaçları Memnuniyet Ölçeği kullanıldı. Araştırmada ölçeğin geçerlik çalışmasında dil geçerliği, kapsam geçerliği ve yapı geçerliği incelendi. Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek için açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapıldı. İç geçerliliği değerlendirmeye yönelik Cronbach alfa güvenirlik katsayısı, Madde Toplam Korelasyonu, Yarıya Bölme, Zaman Göre Değişmezlik testleri kullanıldı. Ölçek güvenirliği için test re-test ölçüm yöntemi uygulandı. Ölçeğin Kapsam Geçerlik İndeksi 0.99, faktör analizinde Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0.885 ve Bartlett küresellik testi x2=5482.093, p=0.000 ve Açıklayıcı Faktör Analizi sonucunda toplam varyans 63.152 olarak bulundu. Doğrulayıcı Faktör Analizine ilişkin bulunan uyum indeksi değerlerinin, normal ve kabul edilebilir değerler arasında olduğu görüldü. Ölçeğin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.916, alt boyutlarının Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ise 0.853 ile 0.896 arasında bulundu. Ölçeğin genel puan ortalaması toplamı 98.51±18.49 puandır. Yapılan çalışmanın sonucunda Hemşire İhtiyaçları Memnuniyet Ölçeği Türk kültüründe, hemşirelerin ihtiyaç memnuniyetlerini değerlendirebilmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ADAPTATION OF NURSE NEEDS SATISFACTION SCALE INTO TURKISH, A VALIDITY AND RELIABILITY STUDY This is a methodological study conducted to adapt the Nurse Needs Satisfaction Scale, developed by Hwa Jin Kim and Sun Hwa Shin, to Turkish and determine its validity and reliability. It was conducted between March 1 and April 30, 2024, with 309 nurses working in the clinics of a public hospital and a private hospital located in Fethiye district of Muğla province. Data were collected using the nurse assessment form and the Nurse Needs Satisfaction Scale. The linguistic validity, content validity, and construct validity of the scale were assessed. To determine construct validity, the exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) were performed. To evaluate internal validity, the Cronbach's alpha reliability coefficient, item-total correlation, split-half, and time invariance tests were used. For scale reliability, the test-retest measurement method was utilized. The content validity index of the scale was 0.99. In the factor analysis, the Kaiser-Meyer-Olkin value was 0.885, Bartlett's test of sphericity was x2=5482.093, p=0.000. In the exploratory factor analysis, the total explained variance was 63.152. The fit indices obtained from the CFA showed that the values were within acceptable and normal ranges, indicating a good fit. The Cronbach's alpha reliability coefficient of the scale was 0.916, while those of the subscales were between 0.853 and 0.896. The total mean score of the scale was 98.51±18.49. The study results showed that the Nurse Needs Satisfaction Scale is a valid and reliable tool for evaluating nurses' needs satisfaction within Turkish culture.