Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki hastaların endotrakeal ve trakeal aspirat örneklerinden izole edilmiş Klebsiella pneumoniae suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının incelenmesi
Investigation of antibiotic susceptibility of Klebsiella pneumoniae strains isolated from endotracheal and tracheal aspirate samples of patients at
- Tez No: 926711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Direnç, Endotrakeal aspirat, K. pneumoniae, Trakeal aspirat, Antibiotic, Endotracheal aspirate K. pneumoniae, Resistance, Tracheal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ'NDEKİ HASTALARIN ENDOTRAKEAL VE TRAKEAL ASPİRAT ÖRNEKLERİNDEN İZOLE EDİLMİŞ KLEBSİELLA PNEUMONİAE SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ İNCELENMESİ Hüsniye BİLBİL Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mart 2025 Danışman: Doç. Dr. Gülay SEZER ÖZET Amaç: Bu çalışmada akciğer enfeksiyonlarından izole edilen Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae) bakterisinin 5 yıllık sürede bazı antibiyotiklere karşı gelişen direnç durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Mayıs 2018 - Mayıs 2023 tarihlerinde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Bakteriyoloji Laboratuarı'na gelen endotrakeal ve trakeal aspirat örneklerinde K. pneumoniae üremesi saptanan hastaların demografik özellikleri ve antibiyogram test sonuçları dahil edilmiştir. Belirtilen örneklerde K. pneumoniae üremesi saptanan hasta sayısı 647 olarak belirlenmiş ve kültürlerde toplamda 30 farklı antibiyotiğin direnç durumları analiz edilmiştir. Çalışmada 5 yıllık zaman zarfında yıllara göre antibiyotiklerin kullanım oranlarının ve direnç durumlarının değerlendirilmesi için tanımlayıcı istatistik kullanılmış, kategorik değişkenler arasındaki ilişki Pearson's Ki-Kare (𝜒2) testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: K. pneumoniae üreyen hasta kültürlerinin % 66.93'ü erkek, % 33.07'si kadın hastalardan oluşmaktadır. Bunların içinde 18 yaş altı % 8.20, 18 yaş ve üstü ise % 91.80 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada K. pneumoniae izolatlarının en duyarlı olduğu antibiyotiğin % 40 direnç oranı ile kolistin, en yüksek direnç oranının saptandığı antibiyotiğin ise % 91.52 ile sefuroksim olduğu belirlenmiştir. Yıllara göre antibiyotiğe gelişen direnç durumunda istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar amoksisilin-klavulonat, sefazolin, sefuroksim, karbapenem, aminoglikozid ve kinolon gruplarında görülmüştür. Ayrıca izolatların % 9.12'si genişlemiş spekturumlu β-laktamaz (GSBL) pozitif, % 31.69'u karbapenemaz pozitif, % 36.32'si hem GSBL hem de karbapenemaz pozitif, %22.87'si ise GSBL ve karbapenemaz negatif bulunmuştur. Sonuç: K. pneumoniae'de antibiyotiklere karşı yüksek oranda direnç gelişmiş olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizdeki güncel ve yerel antibiyotik direnç durumlarının belirlenmesi, etkenlerin tespit edilerek acil önlemlerin alınması hasta sağlığı ve ekonomik açıdan önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY OF KLEBSIELLA PNEUMONIAE STRAINS ISOLATED FROM ENDOTRACHEAL AND TRACHEAL ASPIRATE SAMPLES OF PATIENTS AT Erciyes University Faculty of Medicine Hospital Hüsniye BİLBİL Erciyes University Gevher Nesibe Genome and Stem Cell Institute Master's Thesis, March 2025 Advisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay SEZER ABSTRACT Aim: This study aimed to assess the development of antibiotic resistance in Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae) isolates obtained from pulmonary infections over a five-year period. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted, encompassing demographic data and antibiogram results of patients with K. pneumoniae growth in endotracheal and tracheal aspirate samples submitted to the Central Bacteriology Laboratory of Erciyes University Faculty of Medicine Hospital between May 2018 and May 2023. A total of 647 patient samples exhibiting K. pneumoniae growth were identified. The resistance profiles of 30 distinct antibiotics were analyzed. Descriptive statistics were employed to evaluate antibiotic utilization rates and resistance patterns over the five-year study period. The association between categorical variables was assessed using Pearson's Chi-Square (𝜒2) test. Results: Of the K. pneumoniae positive cultures, 66.93% were from male and 33.07% were from female patients. The age distribution revealed that 8.20% of patients were under 18 years, while 91.80% were 18 years or older. Colistin exhibited the highest susceptibility among K. pneumoniae isolates, with a 40% resistance rate, whereas cefuroxime demonstrated the highest resistance rate at 91.52%. Statistically significant differences in antibiotic resistance were observed for amoxicillin-clavulanate, cefazolin, cefuroxime, carbapenems, aminoglycosides, and quinolones. Furthermore, 9.12% of isolates were extended-spectrum β-lactamase (ESBL) positive, 31.69% were carbapenemase positive, 36.32% were positive for both ESBL and carbapenemase, and 22.87% were negative for both ESBL and carbapenemase production. Conclusion: This study revealed a high prevalence of antibiotic resistance in K. pneumoniae isolates. The determination of current and local antibiotic resistance rates, identification of causative agents, and implementation of timely interventions are imperative for optimizing patient outcomes and mitigating economic burden.