Seroprevalence of Feline calicivirus in cats with gingivostomatitis
Gingivostomatitisli kedilerde Feline calicivirus seroprevalansı
  1. Tez No: 926724
  2. Yazar: ERTUĞRUL KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EMEK TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Calicivirüs, Gingivostomatitis, Kedi, Kronik, Stomatitis, Cat, Calicivirus, Chronic, Gingivostomatitis, Stomatitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
GİNGİVOSTOMATİTLİ KEDİLERDE FELİNE CALİCİVİRUS SEROPREVALANSI Keskin E. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İç Hastalıkları (Veteriner), Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu çalışmanın amacı, gingivostomatitli (GS) kedilerde Feline calicivirus (FCV) enfeksiyonunun prevalansını belirlemek ve FCV enfeksiyonunun GS etiyolojisindeki rolünü değerlendirmektir. Ayrıca, FCV seropozitifliği ile cinsiyet, ırk ve yaş arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya farklı yaş, ırk ve her iki cinsiyetten 100 GS'li kedi dahil edildi. GS tanısı, palatoglossal kıvrımların lateralindeki oral mukozadaki hafiften şiddetli dereceye kadar değişen inflamasyonun belirlenmesi ile konuldu. GS'li kedilerden kan ve tükürük örnekleri alındı. Alınan tükürük örnekleri, ticari Ag hızlı tanı test kiti (GENBODY, Güney Kore) kullanılarak FCV enfeksiyonu yönünden test edildi. Antikoagulanlı tüplere alınan kan örneklerinden ise tam kan sayımları yapılarak hematolojik bulguları kaydedildi. GS'li kedilerde FCV seropozitifliği ile ırk, yaş ve cinsiyet arasındaki ilişki Fisher's Kesin Ki-kare testi ile değerlendirildi. Bulgular: 100 GS'li kediden 5 (%5)'i FCV pozitif bulundu. FCV seropozitifliği ile ırk, yaş ve cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. GS'li FCV pozitif kedilerdeki nötrofil sayısı, FCV negatif kedilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu. Değerlendirilen diğer tam kan sayımı parametreleri arasında gruplar arasında bir fark yoktu. Sonuç: Bu çalışma, GS'li kedilerde FCV enfeksiyonu prevalansının araştırma örneklemelerinin yapıldığı bölgede %5 olduğunu, FCV'nin GS etiyolojisinde rol oynadığını ve FCV pozitifliği ile ırk, yaş ve cinsiyet arasında ilişki olmadığını ortaya koymaktadır. Çalışmadaki GS'li kedilerde görülen FCV pozitiflik oranın düşük olmasında, virüsün genetik ve mutajenik özellikleri gibi çeşitli faktörlerin yanı sıra, kullanılan tanı yönteminin de etkili olduğu düşünüldü. FCV'nin GS etiyolojisindeki rolünün daha iyi anlaşılabilmesi için, virüsün genetik varyasyonlarını da belirleyebilen RT-PZR gibi sensitivitesi yüksek tanı yöntemleri ile daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SEROPREVALENCE OF FELİNE CALİCİVİRUS IN CATS WITH GİNGİVOSTOMATİTİS Keskin, E. (2025). Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Department of Internal Medicine (Veterinary), Master's Thesis. Aydın, 2025. Objective: This study aimed to determine the prevalence of Feline calicivirus (FCV) infection in cats with gingivostomatitis (GS) and evaluate the role of FCV infection in the aetiology of GS. It also aims to investigate the relationships between FCV seropositivity and gender, breed and age. Methods: The study included 100 cats with GS of different ages, breeds and both sexes. GS was diagnosed by detecting mild to severe inflammation in the oral mucosa lateral to the palatoglossal folds. Blood and saliva samples were taken from cats with GS. The saliva samples were tested for FCV infection using commercial Ag rapid diagnostic test kits (GENBODY, Korea). Complete blood counts were performed from blood samples taken in anticoagulant tubes, and haematological findings were recorded. The relationship between FCV positivity and breed, age and sex in cats with GS was evaluated using Fisher's Exact Chi-square test. Results: 5 (5%) out of 100 cats with GS were FCV positive. No statistically significant relationship was found between FCV seropositivity and breed, age, and gender. Neutrophil counts in FCV positive cats with GS were statistically significantly lower than in FCV negative cats. There was no difference between the groups in other complete blood count parameters evaluated. Conclusion: This study revealed that the prevalence of FCV infection in cats with GS was 5% in the region where research sampling was conducted, that FCV plays a role in the aetiology of GS, and that there is no relationship between FCV positivity and breed, age, and gender. It was thought that the low FCV positivity rate seen in cats with GS in the study was due to various factors, such as the genetic and mutagenic properties of the virus, as well as the diagnostic method used. To better understand the role of FCV in the aetiology of GS, it is recommended that studies with larger sample sizes be conducted using highly specific diagnostic methods such as RT-PZR, which can also determine genetic variations of the virus.