Enkondromlarda yapılan cerrahi tedavinin sonuçları
Results of surgical treatment of Enchondromas
- Tez No: 926862
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİT TUFAN ÖZGEZMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Enkondrom, Kemik Grefti, Boş Bırakılan Kemik Kavitesi, Çimento, Postop Kondolidasyon, Postop Komplikasyon, Tümör Nüksü, Enchondroma, Bone Graft, Bone Cavity left empty, Cement, Postoperative Condolidation, TumorRecurrence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organizasyon Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ENKONDROMLARDA YAPILAN CERRAHİ TEDAVİNİN KLİNİK VE RADYOLOJİK SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Bu çalışmada Enkondrom tanılı çocuk ve erişkin hasta gruplarında uygulanan çeşitli cerrahi tedavilerin sonuçları karşılaştırılarak; klinik ve radyolojik sonuçları değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ekim/2014-Ekim/2023 arasında Adnan Menders Üniversite Hastanesinin Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniğine başvuran, Enkondrom tanısı alan ve tedavisi aynı cerrah tarafından yapılmış olan 56 hasta çalışmaya alındı.Bu hastalarda cinsiyet, yaş, lezyonun anatomik lokalizasyonu , adjuvan kullanımı, postoperatif konsolidasyon, komplikasyon ve tümör nüksü açısından retrospektif olarak değerlendirildi. Sonuçlar: Çalışmamıza El Enkondrom 39 hastlarının 28'i kadın ve 11'i erkek . Uzun Kemik Enkondrom 17 hastlarının 14'ü kadın ve 3'u erkek dahil edildi Yaş ortalaması El Enkondrom hastalarda 34,6 yıl ve Uzun Kemik Enkondrom hastalarda 48,1 yıl olarak bulundu. Anatomik lokalizasyon, El'de Enkondrom cerrahisi yapılan hastaların %33,3'ünde Beşinci Parmakta olduğu tespit edildi. Uzun Kemik'te Enkondrom cerrahisi yapılan hastaların %58,8'inde Femur'da olduğu tespit edildi. El Enkondrom Falangeal lezyonlar Takigawa Klasifikasyona göre değerlendirildi. El Enkondrom hastaların %46,5'inde Proksimal Falanks yerleşimli olduğu görüldü. Takigawa kalsifikasyonuna göre hastaların %35,9'unda Giant-Tipi, %64,1'inde Giant dışı El Enkondrom olduğu görüldü. İntraoperatif kullanılan Adjuvan maddelerin arasında fark saptanmadı. Kemik grefti kullanılan hastalarda postop 12.ay konsolidasyon oranı %94,4 olarak tespit edildi. Postop Komplikasyon oranı Giant-Tipi El Enkondrom hastalarında, giant dışı hastaslarına göre yüksek tespit edildi. Boş bırakılan kemik kavitesi, kemik grefti veya çimento ile doldurulan kemik kavitesinin arasında Postop Komplikasyon açısından fark saptanmadı. Tümör nüksü ,boş bırakılan kemik kavitesinde , doldurulan kemik kavitesi kıyasla yüksek bulundu. Çıkarımlar: Enkondrom Cerrahisinde çeşitli işlemler yapılmaktadır.Adjuvan tedavi amacıyla kullanılan maddelerinin postop Klinik ve Radiyolojik sonuçları benzerlik göstermektedir. Adjuvan madde olarak ve aynı zamanda Kemik kavitesini doldurma işleminde kullanılan Çimento maddesinin postop konsolidasyonu değerlendirilemedi . Kemik Grefti kullanılan vakalarda Tümör Nüksü oldukça düşüktür. Boş bırakılan kemik kavitesi tümör nüks oranı oldukça yüksektir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF CLINICAL AND RADIOLOGICAL RESULTS OF SURGICALLY MANAGED ENCHONDROMAS Aim: In this study, the results of surgically treated pediatric and adult patients -who were diagnosed with Enchondromas- were compared. Furthermore, their clinical and radiological outcomes were evaluated. Material and Methods: In our clinic, among the patients who admitted to our out-patient Orthopedics and Traumatology clinics of Adnan Menderes University Hospital between October 2014 and October 2023, 56 patients were diagnosed with Enchondromas and were surgically operated. Those patients were operated by the same surgeon and retrospectively observed by sex, age, anatomic localization of the lesion, adjuvant substances usage, postoperative Consolidation, postoperative Complication and Tumor recurences. The results of surgically managed patients were then radiologically and clinically evaluated. Takigawa Enchondroma Classification was used in Hand-Phalangeal Enchondroma Patients. Results: In our study, 28 of 39 patients with the Hand Enchondroma were female and 11 of them were male patients. Among the 17 patients of the Long Bone Enchondroma, 14 were female and 3 were male patients. The average age was found to be 34.6 years in Hand Enchondroma patients and 48.1 years in Long Bone Enchondroma patients. According to anatomical localization, 33.3% of Hand Enchondromas were detected in the 5th Finger and 58.8% of Long bone Enchondromas were detected in the Femur. Hand Enchondromas were observed in 46.5% at the Proximal Phalanx region. Phalangeal lesions were evaluated according to the Takigawa Classification, 35.9% of the patients had Giant-Type and 64.1% had non-Giant hand enchondroma. There was not any significant difference detected among Adjuvant substances. Total postoperative consolidation at the 12th month was detected in 94.4% of patient, in whom Bone graft was used. Postoperative complication rate was high in Giant-type Enchondromas Postop Complication was evaluated according to whether Bone Cavity was left empty or was Filled with Bone Graft/Cement. No statistically significant correlation was detected. Tumor Recurrence was evaluated according to whether the Bone Cavity was left empty or filled with Bone Graft/Cement. Tumor Recurrence rate was found to be high in those with an empty bone cavity and was found to be low in those with Bone graft. Conclusions: Various procedures are performed in Enchondroma Surgery. Postoperative Clinical and Radiological results of the substances used as adjuvant treatment are similar. Postoperative consolidation of the cement material used as an adjuvant substance and also in the process of filling the bone cavity could not be evaluated. Tumor Recurrence is very low in cases where Bone Graft is used. The tumor recurrence rate of the bone cavity left empty is quite high..