Sağlık personellerinin sağlık hizmetlerinde kalite algısı: Sivas örneği
In health services of health personnel quality perception: Sivas example
- Tez No: 926872
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Kalite, Sağlık Yönetimi, Sağlık Hizmeti, Quality in Health, Health Management, Health Service
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sağlık personellerinin sağlık hizmetlerindeki kalite algısı, sağlık sistemlerinin etkinliği ve hasta memnuniyetinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu algı, personelin iş yükü, eğitim düzeyi, çalışma ortamı ve liderlik gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Kalite algısı, sadece sunulan hizmetin teknik yönlerini değil, aynı zamanda hasta odaklılık, güvenlik ve erişilebilirlik gibi boyutları da kapsar. Sağlık personelinin çalışma koşulları ve eğitim imkanları iyileştirildikçe, bu algı daha olumlu hale gelir ve hizmet kalitesine doğrudan katkı sağlar. Ayrıca, personelin kalite algısı, hasta güvenliği, bakım süreçlerinin etkinliği ve hasta ile iletişim gibi unsurları da etkileyerek genel hasta memnuniyetini artırabilir. Bu nedenle, sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırma stratejileri, personelin mesleki gelişimini desteklemenin yanı sıra, kalite yönetim sistemlerinin entegrasyonu ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi üzerine odaklanmalıdır. Sağlık personellerinin kalite algısını ölçmeye yönelik ölçekler ve yöntemler, bu konuda daha derinlemesine araştırmalara zemin hazırlamakta ve sağlık sistemlerinin iyileştirilmesine dair önemli veriler sunmaktadır. Uluslararası düzeyde de, farklı ülkelerdeki sağlık personelinin kalite algısı ve buna dair standartlar, sağlık hizmetlerinde küresel kalite eğilimlerini anlamada kilit rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The perception of healthcare professionals regarding the quality of healthcare services plays a crucial role in the effectiveness of health systems and patient satisfaction. This perception is influenced by various factors such as workload, education level, working environment, and leadership. It encompasses not only the technical aspects of the services provided but also dimensions like patient-centeredness, safety, and accessibility. As the working conditions and educational opportunities for healthcare professionals improve, their perception of quality becomes more positive, directly contributing to the overall service quality. Additionally, the perception of quality by healthcare personnel influences elements such as patient safety, the efficiency of care processes, and communication with patients, thereby enhancing overall patient satisfaction. Therefore, strategies aimed at improving quality in healthcare should focus on supporting the professional development of healthcare staff, integrating quality management systems, and enhancing working conditions. Measurement scales and methods for assessing healthcare professionals' perception of quality provide valuable data for deeper research in this area and contribute significantly to the improvement of healthcare systems. On an international level, the perception of quality by healthcare workers in different countries, along with related standards, plays a key role in understanding global trends in healthcare quality.