Örgütlerde hibrit çalışma sistemi
Hybrid working system in organizations
- Tez No: 926873
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SADIK ÖNCÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hibrit çalışma, değişim, esneklik, işgören algıları, Hybrid working, change, flexibility, employee perceptions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde değişim faktörü ekonomik, teknolojik, sosyal, ekolojik vb. toplumsal alanlarda hızla dönüşümlere neden olmaktadır. Bireylerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda gelişen bu değişimler örgütlerde çeşitli etkilere neden olmaktadır. İstek ve ihtiyaçların doğrultusunda zaman, hız ve kolay erişim odaklı değişimlerin yaşandığı görülmektedir. Örgütler kârlılık, maliyet, çalışan memnuniyeti ve esneklik avantajlarını elde etmek amacıyla değişime uyum sağlayacak stratejiler geliştirmektedirler. Değişim hızını artıran en önemli etken olan teknolojik gelişmeler, bilgi akışını hızlandırmakta ve örgütlerin çalışma sistemlerinde değişimlere olanak sağlamaktadır. Uzaktan çalışma sistemi olan hibrit çalışma sistemi, haftanın belirli günlerinde ev ortamında belirli günlerinde ise iş yerinde çalışma imkânı sunan bir çalışma sistemidir. Sorunların daha çok anakent şehirlerde yaşandığı tam zamanlı çalışma sisteminde, çalışanlar ulaşım zorluğu, yemek masrafı, sosyal hayata zaman ayıramama, motivasyon kaybı, gelişimde durağanlık gibi olumsuzluklar yaşamaktadır. Hibrit çalışma sisteminin hem ev hem iş ortamını bir arada harmanlaması ile işgören iş hayatı ve sosyal yaşam dengesini kurabilmekte, ulaşım için harcanan zamanda kişisel zaman yaratabilmektedir. Bu faydalar işgörenin örgüte bağlılığını etkilemekle birlikte performans çıktısına da yansımaktadır. İşgörenin yaptığı işe olan memnuniyeti iş çıktısı ve performansını olumlu yönde etkilerken işveren doğrudan fayda sağlamaktadır. İşveren, çalışan bağlılığı, aidiyet, esneklik ve performans artışının yanı sıra hibrit çalışma sistemi ile kârlılığını arttırmaktadır. Bu çalışma, çalışanların hibrit çalışma sistemine ilişkin algılarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında hibrit çalışma sistemini tecrübe edinmiş çalışanların yanıtladığı gönüllülük esasına dayalı samimi ve şeffaf yanıtlar alınarak çevrimiçi (online) anket uygulaması yapılmıştır. Çalışma kapsamında yer alan ölçek açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, ANOVA, T testi ile analiz yapılarak, ölçekleri oluşturan ifadelere ilişkin tanımlayıcı istatistikler ortalama, standart sapma, skewness ve kurtosis değerleri kapsamında incelenmiştir. Analizlerin sonucunda hibrit çalışma sisteminde işgören algıları kapsamında yapılan çalışmalara uygun güvenilirlik ve geçerlilik verilerine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, the change factor causes rapid transformations in economic, technological, social, ecological, etc. social areas. These changes, which develop in line with the desires and needs of individuals, cause various effects in organizations. It is seen that changes focused on time, speed and easy access are experienced in line with the desires and needs. Organizations develop strategies to adapt to change in order to obtain the advantages of profitability, cost, employee satisfaction and flexibility. Technological developments, which are the most important factors that increase the speed of change, accelerate the flow of information and enable changes in the working systems of organizations. The hybrid working system, which is a remote working system, is a working system that offers the opportunity to work at home on certain days of the week and at work on certain days. In the full-time working system, where problems are experienced more in metropolitan cities, employees experience negativities such as transportation difficulties, food expenses, not being able to spare time for social life, loss of motivation, and stagnation in development. With the hybrid working system blending both home and work environments together, employees can establish a balance between work life and social life, and can create personal time in the time spent on transportation. These benefits affect the employee's commitment to the organization and are also reflected in the performance output. While the employee's satisfaction with the job positively affects the job output and performance, the employer directly benefits. The employer increases its profitability with the hybrid working system, as well as employee commitment, belonging, flexibility and performance increase. This study aims to measure the perceptions of employees regarding the hybrid working system. Within the scope of the research, an online survey was conducted by obtaining sincere and transparent responses based on volunteering from employees who have experienced the hybrid working system. The scale included in the study was analyzed with exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, ANOVA, T test, and the descriptive statistics related to the expressions forming the scales were examined within the scope of mean, standard deviation, skewness and kurtosis values. As a result of the analyzes, it was seen that the hybrid working system has reliability and validity data suitable for the studies conducted within the scope of employee perceptions.