Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Türkiye ile Rusya ticareti üzerindeki etkisi ve Türkiye'nin üstlendiği rol
The effect of Russia's occupation of Ukraine on Russia's trade with Turkey and Turkey's role
  1. Tez No: 926902
  2. Yazar: GÖKHAN EĞİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Sosyoloji, Economics, Finance, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya Ukrayna Savaşı, Türkiye ve Rusya İlişkileri, Ticari Dengeler, Russia Ukraine War, Türkiye and Russia Relations, Trade Balances
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
2022 yılının şubat ayında Rusya tarafından Ukrayna'ya savaş açılmasıyla birlikte dünya genelinde birçok konuda mevcut dengelerin büyük bir değişime uğradığı görülebilmektedir. Bu değişimlerden başlıcaları ihracat ve ithalat yollarında değişimlerin meydana gelmesi, gıda krizlerinin yaşanması, doğalgaz ve petrole yönelik krizlerin yaşanması ve diğer ülkelerin alternatif kanallar aramaya başlaması olarak verilebilmektedir. Birleşmiş Milletlerin kurulmasıyla geçmişten günümüze ülkelerin güvenliği ve barış içerisinde yaşamaları için çeşitli anlaşmalar ve yönetmelikler ortaya konulmuştur. BM tarafından ortaya konulan anlaşma ile anlaşmazlık yaşayan ülkeler arasında arabuluculuk faaliyeti gerçekleştirilerek global çapta yaşanan sorunlardan daha fazla etkilenilmemesinin önüne geçilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler tarafından arabuluculuk ilkelerinin Türkiye tarafından uygulanarak, Türkiye'nin hem ekonomik geliri üzerinde olumlu etkiler gözlenmiş hem de diğer ülkeler tarafından Türkiye'ye duyulan saygınlık düzeyinin artması sağlanmıştır. Türkiye'nin Rusya Ukrayna savaşından önce ihracat ve ithalat oranları ile savaş sürecindeki ithalat ve ihracat değerleri çalışmada incelenmiş ve savaş sürecinde oranlarda artış olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bunun yanı sıra bu savaş süreci ile Montrö Anlaşmasının da Türkiye için önemi bir kez daha ortaya konulmuştur. Çalışma kapsamında savaşın olumlu etkilerinin hem Türkiye açısından hem de Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkiler kapsamında çeşitli avantajlar ve fırsatlar yarattığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the war against Ukraine by Russia in February 2022, it can be seen that the current balances in many issues around the world have undergone a great change. The main ones of these changes can be given as the changes in the export and import routes, the food crises, the natural gas and oil crises, and the search for alternative channels by other countries. With the establishment of the United Nations, various agreements and regulations have been put forward for the security and peaceful living of the countries from past to present. With the agreement put forward by the UN, mediation activities were carried out between the countries that had a disagreement, and it was tried to avoid being affected more by the problems experienced on a global scale. However, by applying the principles of mediation by the United Nations to Turkey, positive effects were observed on Turkey's economic income and the level of respect for Turkey was increased by other countries. Turkey's export and import rates before the Russia-Ukraine war and the import and export values during the war were examined in the study and it was revealed that there was an increase in the rates during the war. Within the scope of the study, it was revealed that the positive effects of the war created various advantages and opportunities both for Turkey and within the scope of commercial relations between Turkey and Russia.