The regional cooperation between Romania and Türkiye in the field of maritime security in The Black Sea region in the context of the Russian war on Ukraine (2014-2024)
Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında Karadeniz bölgesinde Romanya ile Türkiye arasında deniz güvenliği alanındaki bölgesel işbirliği (2014-2024)
- Tez No: 974763
- Danışmanlar: PROF. DR. GİRAY SADIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, NATO, Romanya, Ukrayna-Rusya Savaşı, Black Sea, North Atlantic Treaty Organisation, Romania, Ukraine-Russia War
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Tarih boyunca Karadeniz, gelişen medeniyetler için bir kavşak noktası olarak hizmet etmiş, çeşitli güçlerin siyasi kontrol ve hayati ticaret ile deniz yolları üzerindeki hakimiyet için yoğun bir rekabet ve çatışma yaşadığı bir bölge olmuştur. 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Karadeniz bölgesindeki güvenlik dinamiklerini köklü bir şekilde değiştirmiş ve deniz güvenliği alanındaki bölgesel işbirliğinin rolüne dair yeni sorular ortaya çıkarmıştır. Romanya ve Türkiye, derin tarihi ve jeopolitik bağlara sahip iki önemli aktör olarak bu bağlamda kritik bir rol oynamaktadır. Yüzyıllara dayanan ortak tarihleri, Romanya ve Türkiye'yi bölgedeki güvenlik dengelerini etkileme konusunda benzersiz bir konuma yerleştirmektedir. Romanya'nın bakış açısından Türkiye, Karadeniz'de uzun süredir kilit bir bölgesel aktör olarak görülmektedir. Bu tez, 2014-2024 yılları arasındaki Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında, Karadeniz bölgesinde Romanya ve Türkiye arasındaki deniz güvenliği alanındaki bölgesel işbirliğini incelemektedir. Bu çalışma, savaşın iki ülke arasındaki deniz güvenliği işbirliğini nasıl etkilediğini incelemekte ve özellikle artan bölgesel tehditler karşısında bu işbirliğinin güçlenip güçlenmediğine odaklanmaktadır. Bulgular, ortak mayın temizleme operasyonları gibi bazı işbirliği önlemlerinin hayata geçirilmiş olmasına rağmen, deniz güvenliği alanındaki daha geniş işbirliğinin farklı ulusal öncelikler ve jeopolitik koşullar tarafından şekillendiğini ortaya koymaktadır. Enerji temini konusundaki gelecekteki projeler ise daha derin bir işbirliği için potansiyel alanlara işaret etmektedir. Türkiye'nin bu süreçteki etkisi kritik olup, NATO taahhütleri ile Rusya ile olan karmaşık ilişkisi arasında stratejik bir denge sürdürmesi büyük önem taşımaktadır. Montrö Sözleşmesi'nin bir imzacısı olarak Türkiye, Karadeniz'e deniz erişimini kontrol etmede önemli bir rol oynamakta ve bu da NATO'nun bölgeye gemi gönderebilme kabiliyetini sınırlamaktadır. NATO üyesi olan Romanya ise Karadeniz'deki daha geniş güvenlik hedefleri doğrultusunda savunma yeteneklerini önemli ölçüde artırmıştır. Bu tez, nitel veriler (resmi açıklamalar, deniz anlaşmaları ve uzman röportajları) ve nicel veriler (haber analizleri, raporlar, mevcut istatistikler, ortak askeri tatbikatlar ve savunma harcamaları) kullanarak karşılaştırmalı vaka analizi yöntemiyle hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the Black Sea has been a meeting point for many great civilizations, marked by intense competition and conflict as various powers have vied for political control and dominance over vital trade and maritime routes. The 2022 Russian invasion of Ukraine has significantly reshaped security dynamics in the Black Sea region, raising questions about the role of regional cooperation in the field of maritime security. Romania and Türkiye, two pivotal actors with deep historical and geopolitical ties, are essential players in this context. Their shared history, rooted in centuries of interaction, places them in a unique position to influence security outcomes in the region. From Romania's viewpoint, Türkiye has a long-standing role as a key regional player in the Black Sea. This thesis explores the regional cooperation between Romania and Türkiye in the field of maritime security in the Black Sea region, in the context of the Russian war on Ukraine from 2014 to 2024. The study seeks to understand in what ways the war has influenced the maritime security cooperation between the two countries, focusing on whether it has strengthened their collaborative efforts in response to heightened regional threats. Findings reveal that while some cooperative measures, such as joint demining operations, have been undertaken, broader collaboration in maritime security remains shaped by differing national priorities and geopolitical considerations. Future projects in energy supply also signal potential areas for deeper engagement. Türkiye's influence in this scenario remains critical, especially as it maintains its strategic balance between NATO commitments and its complex relationship with Russia. As a signatory of the Montreux Convention, Türkiye has a crucial role in controlling naval access to the Black Sea, which limits NATO's ability to send ships to the region. Romania, as a NATO member, has significantly increased its defense capabilities, in line with its broader security goals in the Black Sea. Using a comparative case analysis, this thesis utilizes both qualitative data from official statements, naval agreements, and expert interviews, as well as quantitative data such as content analysis of news, reports, existing statistics, joint military exercises, and defense spending.