Sfenopalatin foramen ve alveolar antral arterin maksiller sinüs hacmiyle ilişkisinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the relationship of sphenopalatine foramen and alveolar antral artery with maxillary sinus volume using cone beam computed tomography
  1. Tez No: 926953
  2. Yazar: ARİF TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alveolar Antral Arter, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Maksiller Sinüs, Sfenopalatin Foramen, Alveolary Antral Artery, Cone Beam Computed Tomography, Maxillary Sinus, Sphenopalatine Foramen
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı maksiller sinüs hacmini ve maksiller sinüsü besleyen arterlerin çapını ölçmek ve bu parametrelerin birbirleriyle olan ilişkisini değerlendirmektir. Hastaların yaş, cinsiyet ve posterior dental durumla ölçülen parametreler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasında 47'si erkek, 43'ü kadın 90 hastanın KIBT görüntüleri retrospektif olarak incelendi. KIBT görüntülerinden maksiller sinüs hacmi, AAA ve sfenopalatin foramen çapı ölçüldü. Hastalar yaşlarına göre üç gruba ayrıldı. Posteriordaki dental durum, dişli ve dişsiz olarak sınıflandırıldı. İstatistiksel analiz için tanımlayıcı istatistikler, independent t testi, One-way ANOVA ve Pearson korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Erkeklerde ortalama maksiller sinüs hacmi 15,42 cm3, kadınlarda 12,49 cm3; erkeklerde ortalama AAA çapı 1,24 mm, kadınlarda 1,06 mm; erkeklerde ortalama sfenopalatin foramen çapı 3,37 mm, kadınlarda 3,23 mm olarak hesaplandı. Maksiller sinüs hacmi erkeklerde istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Sfenopalatin foramen çapı ile maksiller sinüs hacmi arasında zayıf düzeyde negatif korelasyon bulundu. Sfenopalatin foramen çapı ile AAA arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon bulundu. Maksiller sinüs hacmi ile yaş grupları, posteriordaki dental durum ve AAA çapı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Çalışmamızda erkeklerde kadınlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede geniş olan maksiller sinüs hacminin, adli tıpta bedenin cinsiyetinin teşhisinde önemli bir parametre olduğunu düşünmekteyiz. Çalışmamızdaki AAA prevalansı %100'dü. Bu durum göz önüne alındığında özellikle sinüs tabanı yükseltme işlemlerinde komplikasyon riskini minimuma indirmek için tomografik değerlendirmeyi önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study is to measure the maxillary sinus volume and the diameter of the arteries feeding the maxillary sinus and to evaluate the relationship between these parameters. And to evaluate the relationship between patients' age, gender, posterior dental status with this parameters. Materials and Methods: In this thesis study, CBCT images of 90 patients, 47 men and 43 women, were retrospectively examined. Maxillary sinus volume, AAA and sphenopalatine foramen diameter were measured from CBCT images. Patients were divided into three groups according to their ages. Posterior dental status was classified as dentate or edentulous. Descriptive statistics, independent t test, One-way ANOVA and Pearson correlation tests were used for statistical analysis. Results: The average maxillary sinus volume in men is 15.42 cm3 ,in women it is 12.49 cm3; The average AAA diameter in men is 1.24 mm, in women it is 1.06 mm; The average diameter of the sphenopalatine foramen was calculated as 3.37 mm in men and 3.23 mm in women. Maxillary sinus volume was statistically significantly higher in men. A weak negative correlation was found between sphenopalatine foramen diameter and maxillary sinus volume. A weak positive correlation was found between sphenopalatine foramen diameter and AAA. The relationship between maxillary sinus volume with age groups, posterior dental status and AAA diameter was not statistically significant. Conclusion: In our study, we think that the maxillary sinus volume, which is statistically significantly larger in men than in women, is an important parameter in the diagnosis of body gender in forensic medicine. The prevalence of FMF in our study was 100%. Considering this situation, we recommend tomographic evaluation to minimize the risk of complications, especially in sinus floor elevation procedures.