Task repetition and Turkish EFL learners' engagement in L2 use through speaking tasks
Yabancı dil olarak ingilizce öğrenen Türk öğrencilerin konuşma ödevlerini tekrar etme yoluyla ikinci dil kullanımına katılımı
- Tez No: 927011
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görev tekrarı, görev tabanlı dil öğretimi, ikinci dil katılımı, Task repetition, task-based approach, L2 engagement
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, aynı sözlü görevi aynı prosedürle tekrarlamanın İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Türk (EFL) öğrencilerinin ikinci yabancı dil kullanımına yönelik katılımlarını nasıl ve ne şekilde etkilediğini araştırmaktadır. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, İngilizce Öğretmenliği lisans programı birinci sınıfta öğrenim gören 36 öğrenci gönüllü olarak çalışmaya katılmıştır. Katılımın bireysel ve küçük grup etkinliklerinde farklılaşıp farklılaşmadığı, farkın nasıl ve neden oluştuğunu öğrenmek için katılımcılar iki sözlü görevi farklı aralıklarla dört kez tamamlamışlardır. İlk olarak, tüm katılımcılar sözlü bir tartışma görevini bireysel olarak gerçekleştirmiş ve iki gün arayla aynı görevi tekrarlamaları istenmiştir. Ertesi hafta, öğrencilerin grup içerisinde performans gösterdiklerinde görev tekrarından nasıl etkileneceklerini tespit etmek amacıyla katılımcılar üçer kişilik on iki gruba ayrılmıştır. Katılımcılardan yeni bir sözlü görevi üç kişilik gruplar halinde tamamlaması istenmiş ve üç gün aradan sonra aynı eşleşmelerle aynı sözlü görevi tekrar etmeleri istenmiştir. Araştırmanın amacı, öğrencilerin ilk ve tekrar performanslarındaki farklılığı katılımın dört boyutu açısından ortaya koymaktır. Bu nedenle davranışsal, bilişsel, duygusal ve sosyal katılım boyutları analiz edilmiştir. Davranışsal katılım, üretilen kelime sayısı ve göreve ayrılan süre hesaplanarak ölçülmüştür. Bilişsel katılım ise kendini düzeltme, açıklayıcı konuşma ve içsel konuşma örneklerinin sayılmasıyla ölçülmüştür. Sosyal ve duygusal katılım ise görev sonrası yarı yapılandırılmış görüşmelerle incelenmiştir. Nitel veriler tematik analiz yöntemiyle incelenmiş, nicel veriler ise tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler için SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada benimsenen metodolojik yaklaşım hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin bütünleştirilmesine dayanan karma yöntemdir. Bulgular, öğrencilerin ikinci bireysel görev performanslarında daha fazla davranışsal katılım gösterdiklerini ve görevde geçirilen zaman ile üretilen kelime sayısında anlamlı bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, bireysel performanslar sırasında bilişsel katılımda istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Görevlerin grup olarak tekrarlanması durumunda ise katılımcılar daha fazla işbirliği yapmış ancak genel katılımda düşüş göstermiştir. Yine de, bireysel ve grup performansları sonrası yapılan görüşmeler, katılımcıların grup görevlerini daha kolay ve çok daha keyifli bulduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
While engagement is widely acknowledged to enhance learning outcomes, its impact on students' task performance has not been thoroughly explored, particularly in the context of task-based language teaching (TBLT). Addressing this gap, this study investigates whether and how repeating the same oral task with the same procedure affects Turkish EFL learners' task engagement in L2 use. Thirty-six first-year ELT students at Nevsehir Haci Bektas Veli University, Turkey, voluntarily participated in the study. To examine whether, how, and why task repetition affects second language learners' engagement differently in individual and small-group activities, the participants completed two opinion-gap tasks four times at different intervals. Behavioral engagement was measured by calculating the number of words produced and the amount of time spent on the task. Cognitive engagement was assessed by counting the occurrences of self-repairs, private speech, and exploratory talk per 100 words. Social and affective engagement were analyzed through post-task, semi-structured interviews. Qualitative data were examined using thematic analysis, while quantitative data were analyzed using SPSS for descriptive and inferential statistics. This mixed-methods study integrates both quantitative and qualitative research methodologies. The findings revealed that students demonstrated greater behavioral engagement during their second individual task performances, with a significant increase in both time spent on task and the number of words produced. However, no statistically significant differences were observed in cognitive engagement during individual performances. When repeating tasks as a group, participants collaborated more but exhibited lower overall engagement. Nevertheless, post-task interviews indicated that participants found group tasks to be easier and much more enjoyable.