Rus general L. F. Kostenko'nun Buhara'ya seyahati (1870)
Russian general L. F. Kostenko's trip to Bukhara (1870)
  1. Tez No: 927019
  2. Yazar: ELİF IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Buhara, Buhara Hanlığı, Çarlık Rusya, Türkistan, Seyahatname, L. F. Kostenko, Bukhara, Khanate of Bukhara, Tsarist Russia, Turkestan, Travelogue, L. F. Kostenko
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türk tarihi içinde mühim bir yere sahip olan Türkistan, jeopolitik ve stratejik konumunun sağladığı avantajlarla tarih boyunca pek çok devletin ilgisini çekmiştir. Özellikle XVI. yüzyıldan itibaren Rusya, I. Petro döneminde gündeme aldığı yayılma siyaseti doğrultusunda Türkistan bölgesine özel bir önem atfetmiş ve bu bölgeyle sürekli temas halinde olmayı amaçlamıştır. Bu bağlamda, Türkistan'ın kadim şehirlerinden biri olan Buhara, stratejik ve kültürel açıdan Rusya'nın dikkatini çeken en önemli uğrak noktalarından biri olmuştur. Buhara'yı keşfetme ve anlama gayesiyle hareket eden Ruslar, farklı kimlikler altında bölgeye seyyahlar, diplomatlar ve elçilerden oluşan heyetler göndermiştir. Bu bağlamda, XIX. yüzyılın ikinci yarısında Çarlık Rusyası ile Buhara Hanlığı arasındaki ilişkilerin yoğunlaştığı bir dönemde, Rus general L. F. Kostenko, elçilik misyonuyla Buhara'ya gönderilen önemli şahsiyetlerden biri olmuştur. Kostenko, 1870 yılında çıktığı Buhara seyahatinde yol güzergâhını detaylı bir şekilde kaydetmiş ve gözlemlediği her şeyi ayrıntılı olarak notlarına eklemiştir. Seyahat süresince misyonun karşılaştığı olayları aktaran Kostenko, Buhara Hanlığı'na girişinden itibaren halkın yaşayış biçimini, şehrin mimari özelliklerini ve hanlığın sosyal ile ekonomik durumunu kapsamlı bir şekilde incelemiştir.
Özet (Çeviri)
Turkestan, which has an important place in Turkish history, has attracted the attention of many states throughout history with the advantages provided by its geopolitical and strategic position. Especially from the XVIth century onwards, Russia, in line with the expansion policy that it put on the agenda during the reign of Peter I, attached special importance to the Turkestan region and aimed to be in constant contact with this region. In this context, Bukhara, one of the ancient cities of Turkestan, has been one of the most important stopping points that attracted Russia's attention strategically and culturally. Acting with the aim of discovering and understanding Bukhara, the Russians sent delegations of travellers, diplomats and ambassadors to the region under different identities. In this context, in the second half of the XIXth century, when the relations between Tsarist Russia and Bukhara Khanate intensified, Russian general L. F. Kostenko was one of the important personalities sent to Bukhara on an embassy mission. During his journey to Bukhara in 1870, Kostenko recorded his route in detail and included everything he observed in his notes. Reporting the events encountered by the mission during his travels, Kostenko comprehensively examined the way of life of the people, the architectural features of the city, and the social and economic situation of the khanate since his arrival in Bukhara Khanate.