Eğitsel oyunlarla zenginleştirilen matematik öğretiminin denklemler konusunda 7. sınıf öğrencilerin matematik başarısına ve tutumuna etkisi
The effect of mathematics teaching enriched with educational games on the mathematics achievement, attitude and knowledge retention of 7th grade students on equations
- Tez No: 927045
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi ve öğretimi, eğitsel oyun, akademik başarı, matematiğe yönelik tutum, birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler, Mathematics Education and Teaching, Educational Game, Academic Success, Attitude Towards Mathematics, First Order Equations with One Unknown
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitsel matematik oyunları ile yapılan öğretimin ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin denklemler konusundaki başarılarına, tutumlarına ve kalıcılığa etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Mersin ili Yenişehir ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim gören 51 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma amacına uygun olarak nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup değişkenler arasında neden sonuç ilişkilerinin bulunabilmesi için yarı deneysel desen tercih edilmiştir. Bu sebeple ilk olarak deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Her iki gruba da uygulama başlamadan önce denklemler başarı testi ve tutum ölçeği ön test olarak uygulanmıştır. Ardından birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler konusunun öğretimi için deney grubu öğrencilerine eğitsel oyunlar içeren yöntemler kullanılırken, kontrol grubu öğrencilerine ise mevcut öğretim programına ait yöntemler kullanılmıştır. Her iki gruba da uygulama bitiminde başarı testi ve tutum ölçeği son test olarak uygulanmıştır. Tüm bu uygulamalar bittikten iki ay sonra bilgilerin kalıcılığını incelemek için gruplara başarı testi tekrar uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde normal dağılım gösterdikleri anlaşıldıktan sonra grupların kendi içinde karşılaştırma yaparken bağımlı örneklem t testi, gruplar arasında karşılaştırma yaparken bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda oyun tabanlı yöntemlerle gerçekleştirilen matematik öğretiminin öğrencilerin matematik başarılarına ve derse yönelik tutumlarına olumlu katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, kalıcılık testinden elde edilen verilerin analizi, eğitsel oyunlarla yapılan matematik öğretiminin deney grubundaki öğrencilerin bilgiyi daha kalıcı hale getirmelerine katkı sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of teaching with educational mathematics games on the achievement, attitudes, and retention of equations among seventh-grade secondary school students. The study group consists of 51 seventh-grade students studying at a secondary school in the Yenişehir district of Mersin province. In line with the research objective, the quantitative research method was employed, and a quasi-experimental design was chosen to identify cause-and-effect relationships between variables. Accordingly, experimental and control groups were formed. The equations achievement test and attitude scale were administered as pre-tests to both groups before the application began. Subsequently, educational games were used to teach first-degree equations with one unknown to the experimental group, while the control group was taught using the methods outlined in the current curriculum. At the end of the intervention, the achievement test and attitude scale were administered as post-tests to both groups. Two months after these applications were completed, the achievement test was administered again to examine the retention of the information. After verifying that the data showed a normal distribution, the dependent sample t-test was used for within-group comparisons, and the independent sample t-test was used for between-group comparisons. The research concluded that teaching mathematics using game-based methods positively impacted students' mathematical achievements and attitudes towards the course. Additionally, the analysis of the retention test data indicated that teaching mathematics through educational games helped students in the experimental group retain the knowledge more effectively.