Enhancing small cosmetics businesses with big companies innovations: A sustaniable productivity, and lean manufacturing journey
Büyük şirketlerin yenilikleriyle küçük kozmetik işletmelerini geliştirmek: Sürdürülebilir bir üretkenlik ve yalın üretim yolculuğu
- Tez No: 927063
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ETHEM TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kozmetik Endüstrisi, Endüstri 4.0 Teknolojisi, Sürdürülebilir UygulaMELAr, SWOT Analizi, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), Cosmetic Industry, Industry 4.0 Technology, Sustainable Practices, SWOT Analysis Analytic Hierarchy Process (AHP)
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kozmetik endüstrisi, geçmişteki gücüne ve sürekli gelişen bir sektör olarak tarih boyunca pek çok zorluğa maruz kalmıştır. Bu çalışmada, piyasa rekabetinin yoğunluğu, sermaye eksikliği ve eski yöntemlere bağlı kalma gibi üç temel sorun vurgulanmıştır. Bu sorunlar, işletme yapılarında yetki sorunlarına yol açmıştır. Bu çalışmada, Endüstri 4.0 teknolojileri ve sürdürülebilir uygulaMELArın, küçük kozmetik işletmelerinin üretkenlik ve rekabet gücü üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, AHP ve SWOT analizi gibi araçlarla, İKAT'ın ihtiyaç duyduğu teknolojilerin değerlendirilmesi ve küçük ölçekli mimari çözümler sunulması amaçlanmıştır. Araştırma örneği, büyük şirketlerin sürdürülebilirlik süreçleri ve performansları baz alınarak, çalışmanın sonuçları, sürdürülebilirlik ile gelecekteki endüstriyel zorlukların küçük ölçekli kozmetik işletmelerinde nasıl aşılabileceğini göstermektedir. •
Özet (Çeviri)
The cosmetic industry, considering its onset from the events of far back civilizations, has a variety of contemporary issues at hand, making an impact on small companies. These obstacles as the hard battle in the market, restricted funds, and the delusions of the dated work methods. This project focuses on the important cross-roads of technology, namely Industry 4.0, and its role in sustainable practices within the small cosmetics industries. The research, through the adoption of tools such as the Analytic Hierarchy Process (AHP) and SWOT analysis, seeks to give viable solutions to improve productivity and competitiveness of business while also increasing sustainability. Through analyzing successful players in the cosmetics industry like Big Companies the study aims to bridge the gap between theory and practice, providing tangible solutions directly to the needs of the small magnitude cosmetics businesses. The research will develop an in-depth analysis of industry trends to support small business owners thrive and prosper in the on-going complex cosmetic industry markets. •