Farklı kurutma yöntemlerinin fesleğen (ocimum basilicum l.) çeşitlerinin kalite özellikleri üzerine etkileri
Effects of different drying methods on quality characteristics of basil (ocimum basilicum L.) cultivars
- Tez No: 927097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN BEYZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fesleğen, kurutma yöntemleri, nem oranı, herba verimi, uçucu yağ oranı, uçucu yağ bileşenleri, Basil, drying methods, moisture content, herb yield, essential oil content, essential oil components
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma 2023 yılında Kayseri koşullarında hasat edilen fesleğen çeşitlerinin kalite özellikleri üzerine farklı kurutma yöntemlerinin etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak üç farklı fesleğen çeşidi (Moonlight, Midnight ve Large Sweet) kullanılmıştır. Arazi koşullarında yetiştirilen bitkilerden hasat edilen örneklerde 6 farklı kurutma yöntemi (Güneş, havalandırmalı oda koşulu, mikrodalga, etüv, konvektif ve hibrit kurutma) incelenmiştir. Çalışmada yaş herbada nem oranı, yaş herba verimi, kuru herba verimi, yaş herbada uçucu yağ oranı, kuru herbada uçucu yağ oranı, bitkide C vitamini miktarı ve uçucu yağ bileşenleri belirlenmiştir. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde, uygulanan kurutma koşullarının kuru herbada uçucu yağ oranı ve bitkide C vitamini miktarı özelliklerinde istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir. Çalışmada yaş herbada nem oranı % 84.61-86.96, yaş herba verimi 673.16-862.50 kg/da, kuru herba verimi 100.78-127.96 kg/da, yaş herbada uçucu yağ oranı % 0.04-0.07, kuru herbada uçucu yağ oranı % 0.14-0.51 ve bitkide C vitamini miktarı ise 31.41-77.71 mg/L aralıklarında değerler almıştır. Fesleğen çeşitlerinde uçucu yağ bileşen analizinde linalool ana bileşen olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda kuru herbada uçucu yağ oranı bakımından Midnight çeşidinde havalandırmalı oda koşulunda ve bitkide C vitamini miktarı bakımından ise Midnight çeşidinde etüvde kurutma yöntemleri ön plana çıkmıştır. Ayrıca Moonlight çeşidinde güneş, Midnight çeşidinde konvektif ve Large sweet çeşidinde ise hibrit kurutma koşulları, yüksek uçucu yağ bileşen içeriği göstermesi bakımından önerilebilir uygulamalar olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2023 year to investigate the effects of different drying methods on the quality traits of basil cultivars harvested in Kayseri conditions. Three different basil cultivars (Moonlight, Midnight and Large Sweet) were used as material in the study. The six different drying methods (sun, vantilated room, microwave, oven, convective and hybrid dryings) were examined in samples harvested from plants grown in field conditions. In the study, moisture rate in fresh herb, fresh herb yield, dry herb yield, essential oil content in fresh herb, essential oil content in dry herb, vitamin C amount in the plant and essential oil components were determined. When the research findings were evaluated, it was determined that the applied drying conditions were statistically significant in the essential oil content in dry herb and vitamin C amount in the plant. In the study, moisture rate in fresh herb was 84.61-86.96%, fresh herb yield was 673.16-862.50 kg/da, dry herb yield was 100.78-127.96 kg/da, essential oil content in fresh herb was 0.04-0.07%, essential oil content in dry herb was 0.14-0.51% and vitamin C amount in the plant was 31.41-77.71 mg/L. Linalool was determined as the main component in the essential oil component analysis of basil cultivars. As a result of the study, vantilated room drying methods in Midnight cultivar in terms of essential oil content in dry herb and oven drying methods in Midnight cultivar in terms of vitamin C amount in the plant are recommended. In addition, sun drying conditions for the Moonlight cultivar, convective drying conditions for the Midnight cultivar and hybrid drying conditions for the Large Sweet cultivar were determined as recommendable applications due to their high essential oil composition.