Nohut bitkisinde yüzey altı damla sulama sistemleriyle farklı sulama rejimlerinin bitki su kullanımı, büyüme ve verime etkisi
The effects of subsurface drip irrigation system with different irrigation regimes on water use, growth and yield of chickpea plants
- Tez No: 927125
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNLÜKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut, Yüzey altı damla sulama, WUE, IWUE, Verim, Chickpea, Subsurface drip irrigation, Evapotranspiration, Water use efficiency, Irrigation water use efficiency, Yield
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kayseri şartlarında 2023 yılında yürütülen bu araştırmada yüzey altı damla sulama sistemiyle (YAD) uygulanan farklı sulama rejimlerinin nohut bitkisinde (Cicer arietinum L., Azkan) su kullanımı, büyüme ve verime etkileri incelenmiştir. Nohut bitkisine etkili kök bölgesinde tüketilen nemin %100'ü (tam sulama), tam sulamanın %75'i ve tam sulamanın %50'si olacak şekilde sulama rejimleri uygulanmıştır. Araştırma, Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM) Yıldırım Beyazıt deneme alanında Tesadüf Blokları Deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada en düşük ve en yüksek sulama suyu miktarları 136.6 (YAD50)-273.2 (YAD100) mm ve mevsimlik bitki su tüketimleri ise 262.1-378.8 mm arasında değişmiştir. Su kullanım etkinliği 0.79-1.00 kg/m3 ve sulama suyu kullanım etkinliği 1.51-1.42 kg/m3 aralığında belirlenmiştir. Yapılan çalışmada İç Anadolu Bölgesi'nde yüzey altı damla sulama ile yetiştirilen nohudun Ky değeri 1.42 olarak saptanmıştır. Tane verimi sulama suyu seviyesine bağlı olarak 2060 (YAD50)-3870 (YAD100) kg/ha arasında değişmiştir. Sonuç olarak; Kayseri ekolojik koşullarında yüzey altı damla sulama sistemiyle sulanan nohut bitkisinden yüksek verim elde edilebilmesi için tam sulama yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study conducted under the conditions of Kayseri in 2023, the effects of different irrigation regimes applied with a subsurface drip irrigation system (SDI) on water use, growth, and yield of chickpea (Cicer arietinum L., Azkan) were investigated. The irrigation treatments included 100% of depleted water from the effective root zone (full irrigation) and 75% and 50% of complete irrigation treatment. The research was carried out at the Erciyes University Agricultural Research and Application Center (ERÜTAM) at the Yıldırım Beyazıt experimental field, using a Randomized Block Design with three replications. The study found that the minimum and maximum irrigation water amounts applied were 136.6 mm (SDI50) and 273.2 mm (SDI100), respectively, while seasonal plant water consumption ranged from 262.1 mm to 378.8 mm. Water use efficiency was between 0.79 and 1.00 kg/m³, and irrigation water use efficiency ranged from 1.51 to 1.42 kg/m³. In this study, the Ky value for chickpeas grown under subsurface drip irrigation in the Central Anatolia Region was 1.42. Grain yield varied between 2060 kg/ha (SDI50) and 3870 kg/ha (SDI100), depending on the irrigation water level. As a result, it is recommended that full irrigation be applied to achieve high yields from chickpea plants irrigated with a subsurface drip irrigation system under the ecological conditions of Kayseri.