Ortaokul öğrencilerine problem çözme ve programlama öğretiminde zihin haritalarının geri çağırma aracı olarak kullanımının başarı ve kalıcılık üzerindeki etkisi
Effect of using mind maps in teaching problem solving and programming as a retrieval tool on achievement and retention of middle school students
  1. Tez No: 927275
  2. Yazar: DAMLA OCAK SABANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ADNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilişim teknolojileri, zihin haritaları, geri getirme, geri getirme alıştırmaları, lineer karma model, information technologies, mind maps, retrieval, retrieval practice, lineer mixed model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Öğretim Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Öğrenme, bireylerin doğuştan getirdiği ya da sonradan şemalandırdığı bilgiler ile yeni öğrenilen bilgiler arasında anlamlı ve doğru bağlar kurarak öğrenmeyi kolaylaştıran ve kalıcılığını artıran bir düzenden bahseder. Bilgilerin uzun süreli bellekte saklanabilir ve ihtiyaç durumunda geri getirilebilir olması için farklı teknikler kullanılmaktadır. Öğrenme ortamında kullanılan tekniklerden biri de zihin haritalarıdır. Doğru zihinsel bağlantılar için kullanılabilir olan ve bilginin geri çağrılmasını sağlayan araçlardan olan zihin haritaları, öğrenme ortamında farklı amaç ve süreçlerde kullanılabilir. Bu çalışma, zihin haritalarının Milli Eğitim Bakanlığı 6. sınıf müfredatında yer alan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin Problem Çözme ve Algoritma ünitesinde problem çözmenin kavramları ve yaklaşımları konusunda geri getirme alıştırması olarak kullanımının, öğrencilerin ders başarıları ve bilgilerin kalıcılığı üzerindeki etkilerini incelemiştir. Çalışma kapsamında, bir devlet ortaokulunda öğrenim gören altıncı sınıf öğrencilerinden oluşan deney ve kontrol grupları üzerinde ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubuna zihin haritalarının geri getirme alıştırması olarak eklendiği dersler uygulanırken, kontrol grubuna geleneksel öğretim yöntemleriyle eğitim verilmiştir. Çalışmada araştırmacı tarafından oluşturulan başarı testi öncelikle ön test olarak, müdahale sonrasında ise son test olarak uygulanmış ve 21 gün sonra kalıcılık durumunu incelemek için tekrar uygulanmıştır. Deney grubu 17 ve kontrol grubu 18 kişi olmak üzere toplam 35 öğrenciyle yürütülen çalışmada sonucunda elde edilen veriler lineer karma model kullanılarak analiz edilmiştir. Lineer karma model analizine göre zaman içerisinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test, son test ve kalıcılık test puanları arasında anlamlı fark bulunmamış, ancak deney grubu başarıyı daha yüksek seviyede korumuştur. Deney grubu ile kontrol grubu arasında özellikle ders başarısı açısından anlamlı bir fark tespit edilmiş, geri getirme alıştırması olarak zihin haritaları kullanan deney grubu kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha iyi performans göstermiştir. Araştırma sonuçları, genel olarak zaman etkisinin anlamlı olmadığını göstermiştir. Araştırmada beklenen zamana dair anlamlı etkinin gözlenememesi, kullanılan yöntemin veya müdahalenin etkisini azaltan bazı sınırlılıkların veya yan etkilerin varlığına işaret edebilir. Bu bağlamda öğretim tasarımının daha iyi planlanması, uygulama süresinin uzatılması, geri bildirim sürecinin etkili işletilmesi ve geri getirme alıştırmalarının derse doğru şekilde entegre edilmesi ile zihin haritalarının öğrenme üzerindeki etkisinin artırılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Learning refers to an order that establishes meaningful connections between newly learnt information and that which individuals are either born with or have previously schematised. Different techniques are used to ensure that information stored in the longterm memory can be retrieved when needed, with mind maps being such a technique utilised in formalised learning environments. Mind maps can be used to facilitate information retrieval, and may be used for different purposes and processes within the teaching and learning process. The current study examined the effect of using mind maps as a retrieval practice on the problem-solving concepts and approaches employed by sixth-grade students of an Information Technologies and Software course on their course achievement and knowledge retention. Within the scope of the study, a quasi-experimental pretestposttest design was applied to experimental and control groups consisting of sixth-grade public secondary school students. While the experimental group received lessons which included mind maps as retrieval exercises, the control group was taught according to traditional teaching methods. An achievement test created by the researcher was first applied as a pretest, then as a posttest following the intervention, and then reapplied 21 days after the posttest in order to examine the students' retention. The study wasconducted with 35 students (17 experimental, 18 control), with the obtained data analysed according to the linear mixed model. According to the linear mixed model analysis, there was no significant difference between the pretest, posttest and retention test scores of the experimental and control group students over time, but the experimental group maintained a higher level of success. There was a significant difference between the experimental group and the control group, especially in terms of course achievement, and the experimental group using mind maps as retrieval exercises performed significantly better than the control group. The results of the study showed that, in general, the time effect was not significant. Failure to observe a significant effect on the expected time in the study may indicate the existence of some limitations or side effects that reduce the effect of the method or intervention used. In this context, it is thought that the effect of using mind maps on the students' learning could have been increased through better planning of the instructional design, extending the implementation period, use of a more effective feedback process, and proper integration of retrieval exercises into the lessons.