Sağlık çalışanlarında kraliçe arı sendromu ve liderlik ilişkisi: Bir özel hastane grubu örneği
Relationship between queen bee syndrome and leadership in healthcare workers: Private hospital group example
  1. Tez No: 927279
  2. Yazar: MERVE ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kraliçe Arı Sendromu, Liderlik, Kadın Liderler, Kadın Sağlık Çalışanları, Queen Bee Syndrome, Leadership, Women Leaders, Women Health Workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma Kraliçe arı sendromu olarak adlandırılan liderlik olgusunun sağlık sektöründeki etkilerini detaylıca inceleyerek özellikle kraliçe arı sendromunun liderlik tarzlarına, karar verme süreçlerine ve kurumlardaki iş birliği düzeyine olan etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma İstanbul ili sınırları içinde yer alan özel bir hastane grubunda görev yapan kadın sağlık çalışanları üzerinden yapılmıştır. Araştırma nicel bir çalışma olup veriler gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden 222 kadın sağlık çalışanının Demografik bilgiler, Kraliçe Arı Sendromu Ölçeği ve Çok Faktörlü Liderlik Ölçeklerine verdikleri yanıtlar doğrultusunda elde edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçeklerinin normal dağılım hipotezine uyup uymadığı çarpıklık ve basıklık katsayılarına bakılarak tespit edilmiş ve normal dağılım göstermiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi %5 olarak kabul edilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda meslek kıdemi, gelir durumu ve eğitim düzeyi gibi değişkenlerin genel olarak Kraliçe Arı Sendromu ve Çok Faktörlü Liderlik alt boyutlarında anlamlı bir fark yaratmadığı, ancak belirli alt boyutlarda spesifik gruplar arasında anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilik tecrübesine sahip kadın sağlık çalışanlarının, Kraliçe Arı Sendromu'nun Destek, Yapı ve Yeterlilik alt boyutlarında daha düşük puanlar alması, yöneticilik pozisyonundaki kadınların ek desteğe ihtiyaç duyduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, öncelikle kadın sağlık çalışanlarının yönetim özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla özel eğitim ve mentorluk programları düzenlenmeli ve örgütler içinde kadın yöneticiler arasında dayanışmayı artıracak, liderlik rollerine yönelik olumsuz algıları azaltacak politikalar benimsenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of the leadership phenomenon called Queen Bee Syndrome in the health sector in detail and to analyze the effects of Queen Bee Syndrome on leadership styles, decision-making processes and the level of cooperation in institutions. The research was conducted on female healthcare professionals working in a private hospital group located within the borders of Istanbul province. The research is a quantitative study and the data were obtained from 222 female healthcare workers who voluntarily agreed to participate in the study in line with their responses to Demographic Information, Queen Bee Syndrome Scale and Multifactor Leadership Scales. The data obtained in this study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program. Whether the scales complied with the normal distribution hypothesis was determined by looking at the skewness and kurtosis coefficients and showed a normal distribution. Statistical significance level was accepted as 5%. As a result of the data obtained, it was concluded that variables such as professional seniority, income status and education level did not create a significant difference in the sub-dimensions of Queen Bee Syndrome and Multifactor Leadership in general, but there were significant differences between specific groups in certain sub-dimensions. As a result of the study, the fact that female healthcare professionals with managerial experience scored lower in the Support, Structure and Competence sub-dimensions of the Queen Bee Syndrome reveals that women in managerial positions need additional support. Accordingly, special training and mentoring programs should be organized to improve the management characteristics of female healthcare professionals and policies should be adopted to increase solidarity among female managers within organizations and reduce negative perceptions of leadership roles.