Resfebenin özel yetenekli öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri eğilimine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of rebus puzzle on critical thinking disposition
- Tez No: 927291
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CİHAD AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme Becerisi. Resfebe, Özel Yetenekli Öğrenciler, Zekâ Oyunları, Critical Thinking Skills, Rebus Puzzles, Gifted Students, Cognitive Games
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma, resfebenin 5. sınıf özel yetenekli öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri eğilimi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Açıklayıcı sıralı karma yöntem deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında bir bilim ve sanat merkezine devam eden özel yetenekli 5. sınıf öğrencileri (n=40) oluşturmuştur. Bu öğrenciler amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve tipik durum örneklemesi kullanılarak belirlenmiştir. Nicel araştırma boyutunda Solomon Dört Gruplu desen kullanılmış ve dört grup (iki deney, iki kontrol) oluşturulmuştur. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları arasında ortaokul öğrencileri için eleştirel düşünme eğilimi ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları yer almıştır. Araştırmanın uygulama sürecinde, deney grubundaki öğrencilere 8 hafta boyunca, haftada 2'şer saat olmak üzere toplam 16 saatlik resfebe (resimli bilmece) eğitimi verilmiştir. Bu eğitim sürecinde öğrenciler, resfebelerin farklı derslerde nasıl kullanılabileceğini göstermek için çeşitli uygulama örnekleri hazırlamışlardır. Araştırmanın nicel verileri SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normallik dağılımı, bağımsız örneklem t-testi, ANOVA ve Tukey HSD testleri ile incelenmiştir. Nitel veriler, içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin sonuçları değerlendirildiğinde Resfebe eğitimi alan öğrencilerin almayan öğrencilere kıyasla diyalektik düşünme ve analiz becerilerinde bir artış olduğu ancak bu artışın istatiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, resfebe eğitimi alan öğrenciler ile almayan öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimi puanları karşılaştırıldığında, istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu sonuç, resfebe eğitiminin öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini olumlu yönde geliştirdiğini göstermektedir. Nitel bulgulara göre, öğrenciler resfebeyi eğlenceli ve ilgi çekici bulmuş, resfebenin eleştirel düşünme becerilerini geliştirdiğini ve analitik düşünme, odaklanma ve stratejik düşünme gibi diğer becerilerin gelişimine katkı sağladığını belirtmişlerdir. Araştırma sonuçları, resfebe eğitiminin öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimlerini ve bilişsel becerilerini geliştirdiğini hem istatistiksel verilerle hem de öğrenci görüşleriyle ortaya koymuştur. Bu olumlu sonuçlar, resfebe gibi zekâ oyunlarının eğitim süreçlerinde daha yaygın kullanılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of rebus puzzles on the critical thinking skill tendencies of gifted 5th-grade students. It was conducted using a Explanatory sequential mixed-methods design,. The study group consisted of 40 gifted 5th-grade students enrolled at a Science and Art Center during the 2023-2024 academic year, selected through purposive sampling and determined using the typical case sampling method. In the quantitative research section, the Solomon Four-Group design was employed, forming four groups (two experimental, two control). Data collection tools included the Critical Thinking Tendency Scale for middle school students and semi-structured interview questions. During the implementation phase, the experimental group students received 16 hours of rebus (picture puzzle) training over eight weeks, with two hours of instruction per week. Throughout the training, students created practical examples to demonstrate how rebus puzzles could be integrated into various lessons. Quantitative data were analyzed using SPSS software, focusing on normality distribution, independent sample t-tests, ANOVA, and Tukey HSD tests. Qualitative data were analyzed through content analysis. The quantitative findings revealed that while there was an increase in dialectical thinking and analytical skills among students who received rebus training compared to those who did not, this difference was not statistically significant. However, a statistically significant difference was found in critical thinking tendency scores, indicating that rebus training positively influenced students' critical thinking tendencies. According to qualitative findings, students found rebus puzzles enjoyable and engaging, reporting that rebus puzzles enhanced their critical thinking skills and contributed to the development of analytical thinking, focus, and strategic thinking skills. The study results highlighted that rebus training significantly improved students' critical thinking tendencies and cognitive skills, as supported by both statistical data and student feedback. These findings underscore the importance of incorporating rebus puzzles and similar cognitive games more widely in educational practices.