Erzurumlu Seyyid Feyzullah Efendi ve bir muhadarât türü olarak Mecmûa-i hikâyât
Seyyid Feyzullah Efendi of Erzurum and mecmûa-i hikâyât as a type of Muhadarât
  1. Tez No: 927292
  2. Yazar: SEMİHA SÜMEYYE ŞEGAVLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE HİLAL KALKANDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edisyon Kritik, Muhâdarât, Letâifnâme, Feyzullah Efendi, Mecmûa-i Hikâyât, Edition Critical, Muhâdarât, Letâifnâme, Feyzullah Efendi, Mecmûa-i Hikâyât
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Muhâdarât türündeki eserler IX. yüzyıldan, Letâifnâme türündeki eserler ise XV. yüzyıldan itibaren görülmeye başlamıştır. Muhâdarât türünde olduğu öne sürülmekle birlikte, XVII. yüzyılda letâifnâme türünün önemli bir örneği olarak Feyzullah Efendi'nin kaleme aldığı Mecmûa-i Hikâyât ve aynı türde yazıldığı bilinen Letâifnâme adlı eserler, bu türün gelişiminde mühim bir rol oynamaktadır. Letâifnâme türü, dönemin edebî ve kültürel birikimini yansıtmakla birlikte, toplumsal ve ahlakî değerlerin de aktarımını sağlamaktadır. Bu bağlamda, Feyzullah Efendi'nin eserleri, dönemin edebiyatına ve kültürüne ışık tutan önemli kaynaklar arasında yer almaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde müellifin hayatı, şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde eserin türünün doğru şekilde belirlenmesini sağlamak amacıyla Türk edebiyatında muhâdarât ve letâifnâme türleri ile ilgili bilgilere yer verilmiş ardından söz konusu iki nüsha çeşitli yönleriyle ele alınarak isim ve tür hususundaki karışıklık giderilmiştir. Yapılan incelemeyle farklı eserler olarak düşünülen Mecmûa-i Hikâyât ile Letâifnâme'nin aynı eserin iki farklı nüshası olduğu tespit edilmiştir. Çalışma ile farklı isimlerle bilinen iki nüsha için ortak bir ismin belirlenmesi düşünülmüştür. Bu amaçla eserle ilgili literatürde var olan karışıklıkların giderilmesi hedeflenmiştir. Bu karışıklıklardan biri eserin türü hususundadır. Üçüncü bölümde ise İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nde 1631 numaralı Mecmûa-i Hikâyât isimli nüsha esas alınarak, Beyazıt Kütüphanesi B5619 numaralı diğer nüsha ile edisyon kritik yöntemiyle metin karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Works in the Muhadârat genre began to appear in the 9th century, while works in the Letâifnâme genre began to appear in the 15th century. Although it is claimed that they are in the Muhadârat genre, Mecmûa-i Hikâyât written by Feyzullah Efendi in the 17th century as an important example of the Letâifnâme genre and works known to be written in the same genre called Letâifnâme play an important role in the development of this genre. The Letâifnâme genre reflects the literary and cultural accumulation of the period, as well as ensuring the transmission of social and moral values. In this context, Feyzullah Efendi's works are among the important sources that shed light on the literature and culture of the period. In the first part of the study, information about the author's life, personality and works is given. In the second part, information about the types of muhâdarât and letâifnâme in Turkish literature is given in order to ensure that the type of the work is determined correctly, and then the two copies in question are examined from various aspects and the confusion about the name and type is resolved. The examination has determined that Mecmûa-i Hikâyât and Letâifnâme, which were thought to be different works, are two different copies of the same work. The study aims to determine a common name for the two copies known by different names. For this purpose, it is aimed to eliminate the confusions in the literature about the work. One of these confusions is about the type of the work. In the third section, the text comparison is made with the other copy B5619 from Beyazıt Library, based on the copy numbered 1631 called Mecmûa-i Hikâyât in Istanbul University Library.