TFRS 16 kiralamalar standardının işletmelerin finansal göstergeleri üzerindeki etkisi: Borsa İstanbul imalat sektörü örneği
Impact of TFRS 16 leasing standard on financial indicators of enterprises: Example of Borsa Istanbul manufacturing sector
- Tez No: 927298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN NESRİN CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TFRS 16, Faliyet Kiralamaları, Finansal Durum Tablosu, Panel Veri Analizi, TFRS 16, Operating Leases, Financial Position Statement, Panel Data Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı, 01 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Finansal Raporlama Standardı 16 Kiralamalar (TFRS 16) kapsamında faaliyet kiralamalarının, Borsa İstanbul A.Ş.'ne (BIST) kayıtlı imalat işletmelerinin finansal durum tablolarında neden olduğu değişimin etki düzeylerini finansal göstergeler üzerinden ortaya koymaktır. Bu amaçla, 68 imalat işletmesinin standardın yürürlüğe girdiği 2019 yılı öncesi ve sonrası beşer yılı kapsayan çeyrek dönem finansal durum tabloları ve dipnotlarından sağlanan verilerle TFRS 16'nın faaliyet kiralamaları açısından etkisi, şirketlerin likidite ve finansal yapı oranları ile şirket değerleri üzerinden panel veri regresyon yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Panel veri regresyon analiziyle, standardın araştırma kapsamında yer alan dönemler açısından finansal göstergeler üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan kontrol değişkenlerinin etkisi de dikkate alınarak elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, standart uygulamasının asit test oranı, kaldıraç oranı ve özkaynaklar oranı üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Cari oran, nakit oran, stok bağımlılık oranı, duran varlıklar/aktif toplamı oranı, duran varlıklar/özkaynaklar oranı, finansman oranı ve piyasa değeri/defter değeri üzerinde ise standardın anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the impact levels of the change caused by operating leases within the scope of Turkish Financial Reporting Standard 16 Leases (TFRS 16), which entered into force on January 01, 2019, on the financial position statements of manufacturing enterprises registered in Borsa Istanbul A.Ş. (BIST) through financial indicators. For this purpose, the impact of TFRS 16 on operating leases was investigated using panel data regression method on the liquidity and financial structure ratios of the companies and company values, using data obtained from the quarterly financial statements and footnotes of 68 manufacturing enterprises covering five years before and after 2019, when the standard came into force. With panel data regression analysis, it was tried to determine whether the standard has a significant effect on financial indicators in terms of the periods covered by the research. When the findings obtained by considering the effect of the control variables used in the study were evaluated, it was determined that the standard application had a significant effect on the acid test ratio, leverage ratio and equity ratio. It was observed that the standard did not have a significant effect on the current ratio, cash ratio, stock dependency ratio, fixed assets/total assets ratio, fixed assets/equity ratio, financing ratio and market value/book value.