Örgüt kültürünün örgütsel bağlılığa etkisinde hizmetkar liderliğin aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
A research to examinate the mediating role of servant leadership in the effect of organizational culture on organizational commitment
  1. Tez No: 927297
  2. Yazar: OKAN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Hizmetkar Liderlik, Culture, Organizational Culture, Organizational Commitment, Servant Leadership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu tez çalışmasında örgütler için önemli olan örgütsel bağlılık, örgüt kültürü ve hizmetkar liderlik konuları ele alınmıştır. Örgüt kültürünün ve hizmetkâr liderliğin örgütsel bağlılığı nasıl etkilediği incelenmiş ve ayrıca örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde hizmetkar liderliğin aracı rolü olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışanların örgüt kültürü, hizmetkâr liderlik ve örgütsel bağlılık algılarının demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı da araştırılmıştır. Araştırma, nicel yöntemlerle ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri çevrimiçi anket formları kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de otomotiv sektöründe farklı görevlerde çalışan 404 kişi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri IBM SPSS 26.0 ve AMOS 24 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları örgüt kültürünün ve hizmetkar liderliğin örgütsel bağlılığı pozitif yönlü ve anlamlı bir biçimde etkilediği ve bu iki etkenin örgütsel bağlılık üzerinde %50 gibi oldukça yüksek bir varyans açıkladığını göstermiştir. Araştırmada, örgüt kültürünün hizmetkar liderlik üzerinde de pozitif yönlü ve güçlü bir etkisinin olduğu ve örgüt kültürünün hizmetkar liderlik üzerinden de dolaylı olarak örgütsel bağlılığı etkilediği saptanmıştır. Hizmetkâr liderliğin örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisine aracılık ettiği belirlenmiştir. Araştırmada çalışanların hizmetkar liderlik, örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık algılarının demografik değişkenlere göre anlamlı bir biçimde farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study addresses the issues of organizational commitment, organizational culture and servant leadership, which are important for organizations. It examines how organizational culture and servant leadership affect organizational commitment and also investigates whether or not servant leadership has a mediating role in the effect of organizational culture on organizational commitment. It also investigates whether employees' perceptions of organizational culture, servant leadership and organizational commitment differ according to their demographic characteristics. The research was conducted using quantitative methods and a relational screening model. The data of the research were collected using online survey forms. The universe of the research consisted of 404 people working in different positions in the automotive sector in Turkey. The data of the research were analyzed using IBM SPSS 26.0 and AMOS 24 programs. The findings of the research showed that organizational culture and servant leadership positively and significantly affect organizational commitment and that these two factors explain a very high variance of 50% on organizational commitment. The research found that organizational culture also has a positive and strong effect on servant leadership and that organizational culture indirectly affects organizational commitment through servant leadership. It has been determined that servant leadership mediates the effect of organizational culture on organizational commitment. In the study, it has been determined that employees' perceptions of servant leadership, organizational culture and organizational commitment differ significantly according to demographic variables.