UFRS 16 kiralamalar standardının finansal etkileri: BİST'te perakende ticaret sektörü üzerine bir araştırma
Financial effects of IFRS 16 leases standard: a research on the retail trade sector in BİST
  1. Tez No: 651568
  2. Yazar: YAŞAM DÖĞÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÜÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kiralama İşlemleri, UFRS 16, UMS 17, Finansal Kiralama, Faaliyet Kiralaması, Lease Transactions, IFRS 16, IAS 17, Finance Lease, Operating Lease
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilme işlemleri 1 Ocak 2019'a kadar UMS/TMS 17'ye göre yapılmaktaydı. Fakat UFRS/TFRS 16 Kiralamalar Standardının yürürlüğe girmesi ile beraber UMS/TMS 17'nin uygulanmasına son verilerek, UFRS/TFRS 16 Standardı uygulanmaya başlanmıştır. Bu yeni bir standardın getirilmesinin temel nedeni mevcut standardın, finansal tablolara gerekli bilgileri yansıtmıyor olması ve finansal/operasyonel kiralamaların muhasebeleştirilme işlemlerindeki farkların ortadan kaldırılmasıdır. UFRS 16'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte finansal tabloların, kullanıcılarına açık, anlaşılır, açıklanabilir ve şeffaf bilgi vermesi, finansal tablo kullanıcılarını yanıltacak herhangi bir yanlış ya da eksik bilgiye yer verilmemesi sağlanmıştır. Bu çalışmada UFRS 16 Standardının uygulanması ile oluşan etkiler ve finansal tablolar üzerindeki değişiklikler açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, UFRS 16'nın uygulamaya başlanması ile başlıca varlıklarını faaliyet kiralaması yolu ile kullanmakta olan kiracı konumundaki şirketlerin finansal tablolarında raporlanan varlık ve yükümlülüklerinde artış meydana getirme durumu ve bu artışın kiracıların finansal göstergelerini hangi ölçüde değiştirdiğinin finansal rasyolar aracılığı ile ortaya konulmasıdır. Çalışma sonucunda UFRS 16 Standardının en fazla varlık ve yükümlülük kalemlerini etkilediği bu bağlamda duran varlık ve uzun vadeli yükümlülük kalemlerinde artış olduğu görülmüştür. Ayrıca UFRS 16 standardının örnek işletmelerin hasılat ve stoklar kaleminde herhangi bir değişim oluşturmazken, işletmelerin likiditesini gösteren oranlarda genel olarak bir azalış meydana geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Until January 1, 2019, accounting for lease transactions were made according to IAS / TAS 17. However, with the enforcement of IFRS / TFRS 16 Leases Standard, the application of IAS / TMS 17 has been terminated and the application of IFRS / TFRS 16 has started. The main reason for introducing this new standard is that the current standard does not reflect the necessary information in the financial statements and the differences in the accounting of financial / operational leases are eliminated. With the enforcement of IFRS 16, the financial statements are provided to provide clear, understandable, clear and transparent information to their users, and do not include any false or incomplete information that would mislead the users of the financial statements. In this study, it is tried to explain the effects and changes on the financial statements that occur with the application of IFRS 16 Standard. The aim of the study is to determine the extent of the increase in the assets and liabilities of the companies that are in the tenant position, whose main assets are used by operating leases, and the extent of this increase in the financial indicators of the tenants. As a result of the study, it was observed that IFRS 16 Standard affected the assets and liabilities most, and in this context, an increase was observed in fixed assets and long-term liabilities. Moreover, while the IFRS 16 standard did not cause any changes in the revenue and inventories item of the sample enterprises, it was observed that there was a general decrease in the rates indicating the liquidity of the enterprises.