Gilaburu (vıburnum opulus ) bitkisinin sindirilebilirliği ve anti-metanojenik özelliklerinin in vitro gaz üretim tekniği ile belirlenmesi
Determination of the digesibility and anti-methanigenic properties of gilaburu (viburnum opulus) plant by in vitro gas production technique
  1. Tez No: 927313
  2. Yazar: SERDAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gilaburu, Metan Gazı, Gaz Üretimi, Bakteri, Rumen, Fenolik Bileşik, Gilaburu, Methane Gas, Gas Production, Bacteria, Rumen, Phenolic Compound
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı Gilaburu (Viburnum Opulus) bitkisinin besin madde kompozisyonu ve anti-metanojenik özelliklerinin in vitro gaz üretim testiyle belirlemektir. Gilaburu meyvesi ve posasının kimyasal kompozisyon değerlerinin istatistiksel analizi sonucunda, gruplar arasında anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir (P0.05). Metan gazı üretim değerleri açısından gruplar arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir (P>0,05). En yüksek metan üretimi %8 grubunda (10,97 ± 0,60) tespit edilirken, en düşük değer %2 grubunda (9,60 ± 0,17) gözlemlenmiştir. En yüksek metabolik enerji değeri %8 grubunda (1,91 ± 0,02) tespit edilmiştir. En düşük metabolik enerji ise %2 grubunda (1,59 ± 0,10) kaydedilmiştir. En yüksek OMS değeri %8 grubunda (66,26 ± 0,54) tespit edilirken, en düşük değer %2 grubunda (56,12 ± 3,42) bulunmuştur. Gilaburu meyvesi metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirilebilirlik derecesini (OMSD) etkilediği tespit edilmiştir (P0,05). En yüksek metan üretimi %1 grubunda (10,13 ± 0,41) tespit edilirken, en düşük değer %2 grubunda (8,70 ± 1,38) gözlemlenmiştir. Bu çalışmaya konu olan gilaburu posası ve meyvesinin anti-metanojik özelliklerinin in vivo denemelerle test edilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the nutritional composition and anti-methanogenic properties of the Guelder rose (Viburnum Opulus) plant using an in vitro gas production test. Statistical analysis of the chemical composition values of Guelder rose fruit and pomace revealed significant differences between groups (P0.05). No significant difference was observed between groups in terms of methane gas production values (P>0.05). The highest methane production was detected in the 8% group (10.97 ± 0.60), while the lowest value was observed in the 2% group (9.60 ± 0.17). The highest metabolic energy value was detected in the 8% group (1.91 ± 0.02). The lowest metabolic energy was recorded in the 2% group (1.59 ± 0.10). The highest OMD value was detected in the 8% group (66.26 ± 0.54), while the lowest value was found in the 2% group (56.12 ± 3.42).It was determined that Guelder rose fruit affected metabolic energy (ME) and organic matter digestibility (OMD) (P0.05). The highest methane production was detected in the 1% group (10.13 ± 0.41), while the lowest value was observed in the 2% group (8.70 ± 1.38).There is a need to test the anti-methanogenic properties of Guelder rose pomace and fruit, which are the subject of this study, with in vivo trials.