Milli Mücadele'yi örgütleyen mülki idare amirleri: Demirci yöresi ve Kaymakam İbrahim Ethem Bey
Civil administration authorities organizing the National struggle: Demirci region and district Governor İbrahim Ethem Bey
  1. Tez No: 927323
  2. Yazar: SÜLEYMAN TOPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YURDANUR URAL USLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Mülki İdare Amirleri, Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey, Demirci Akıncıları Teşkilatı, War of Independence, Civil Administrators, Demirci District Governor İbrahim Ethem Bey, Demirci Raiders Organization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin dâhil olduğu grubun devletlerinin mağlup olması nedeniyle, Osmanlı Devleti'de Birinci Dünya Savaşı'ndan mağlup kabul edilmiştir. 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan, 25 maddeden oluşan Mondros Ateşkes Antlaşması'nın özellikle 7. Maddesinde yer alan;“İtilaf devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıktığında herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkına sahip olacaklardır”ibaresi Anadolu'da pek çok yerin işgal edilebileceğini önceden haber vermiştir. Nitekim çok geçmeden Anadolu'da çoğu yer emperyalist güçler tarafından işgale uğramıştır. Anadolu coğrafyasının pek çok yerinde meydana gelen işgallere karşı sadece askeri kuvvetler değil aynı zamanda idari yönetimin başında yer alan mülki idare amirleri de bu bölgelerde yaşayan vatansever halk ile birlikte Millî kuvvetleri oluşturmuşlardır. Oluşturulan bu Millî kuvvetler işgal güçlerinin yapmış olduğu zulümlere karşı koymuş, bir an önce düşmanı yurttan kovmak için cansiperane bir biçimde mücadele etmişlerdir. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Osmanlı Devleti'nin mülki idare yapısını, ikinci bölümde ise bölge bölge Millî Mücadeleyi örgütleyen ve destekleyen mülki idare amirlerini incelemiştir. Üçüncü bölüm ise Yunan işgal kuvvetlerine karşı mücadele eden Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey'i ve kurmuş olduğu askeri ve istihbarat teşkilatı olan Demirci Akıncıları Teşkilatı'nı ele almıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the defeat of the fronts in which the Ottoman Empire was involved in the First World War, the Ottoman Empire was defeated in the First World War. Particularly in Article 7 of the Armistice of Mudros, which consisted of 25 articles and was signed on 30 October 1918; The phrase“The Allied Powers will have the right to occupy any strategic point when a situation that threatens their security arises”foreshadowed the occupation of many places in Anatolia. As a matter of fact, most places in Anatolia were occupied by imperialist powers. Against the occupations that took place in many parts of the Anatolian geography, not only the military forces, but also the civil administrators at the head of the administrative administration, together with the patriotic people living in these regions, formed national forces. These national forces resisted the atrocities committed by the occupation forces and fought bravely with their lives and property to expel the enemy from the country as soon as possible. The study consists of three parts. In the first part, the civil administration structure of the Ottoman Empire was examined, and in the second part, the civil administrators who organized and supported the War of Independence, region by region, were discussed. In the third chapter, Demirci District Governor İbrahim Ethem Bey, who fought against the Greek occupation forces, and the Demirci Raiders Organization, the military and intelligence organization he founded, were examined.