Erken dönem uyumsuz şemalar, öfke ve algılanan sosyal desteğin depresyon belirtileri ile ilişkisi
The relationship of early maladaptive schemas, anger and perceived social support with depression smyptoms
- Tez No: 927326
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Uyumsuz Şema, Öfke, Algılanan Sosyal Destek, Depresyon, Maladaptive Schemas, Anger, Perceived Social Support, Depression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, depresyon belirtilerinin erken dönem uyumsuz şemalar, öfke ve algılanan sosyal destek çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 18-60 yaş arasında olan 571 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların erken dönem uyumsuz şemaları, öfke düzeyleri, sosyal destek algıları ve depresyon düzeyleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla Young Şema Ölçeği Kısa Formu, Çok Boyutlu Öfke Ölçeği'nin 'Kişilerarası Öfke' boyutu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Değişkenlerin demografik değişkenler açısından karşılaştırılması amacıyla t-testi ve varyans analizi, değişkenler arası ilişkileri görmek amacıyla Pearson korelasyon analizi ve depresyon belirtilerinin ne kadar yordandığını değerlendirmek amacıyla hiyerarşik regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucuna göre değişkenler arasında anlamlı ilişkilerin olduğu ve hiyerarşik regresyon analizi sonucuna göre erken dönem uyumsuz şemalar, kişilerarası öfke ve algılanan sosyal desteğin birlikte depresyon belirtilerinin %33'ünü yordadığı görülmektedir. Elde edilen sonuçlar literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between early maladaptive schemas, anger, perceived social support and depressive symptoms was investigated. The sample of the study consists of 571 participants between the ages of 18-60. Participants were assessed for their early maladaptive schemas, anger levels, perceived social support and depression levels. The assessment instruments were the Young Schema Scale Short Form, Multidimensional Anger Scale, Multidimensional Perceived Social Support Scale and Beck Depression Inventory. For comparing demographic variables t-test and analysis of variance was used. To investigate the relationship between variable a Pearson correlation analysis was conducted, and a hierarchical regression analysis was conducted to find out how much depression symptoms were predicted. According to the result of the correlation analysis, it is seen that there are significant relationships between variables and according to the results of the hierarchical regression analysis, it is seen that early maladaptive schemas, interpersonal anger and perceived social support together predict 33% of depression symptoms. The results obtained are discussed in light of the literature.