Dönüşümcü liderliğin işe bağlılığa etkisinde psikolojik sermayenin aracı rolü: Kamu ve özel teşebbüs işletmeleri üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma
The mediating role of psychological capital in investigatian of the impact of transformational on work engagement:example of public and pri̇vate corporations
  1. Tez No: 927331
  2. Yazar: HASAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BOLELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Transformational Leadership, Psychological Capital, Work Engagement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İşletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmeleri ve sahip oldukları beşeri sermayeyi etkili olarak kullanabilmeleri bakımından güçlü bir liderliğin kurgulanması büyük önem arz etmektedir. Bu araştırmada, kamu ve özel teşebbüs işletmelerinde dönüşümcü liderliğin işe bağlılığa etkisinde psikolojik sermayenin aracı rolü ele alınmıştır. Bu amaçla, yedi özel ve beş kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 849 katılımcı üzerinde anket çalışması uygulanmıştır. Analiz sonuçları, dönüşümcü ve karizmatik liderliğin işe bağlılığı pozitif yönde etkilediğine, psikolojik sermayenin de işe bağlılık üzerinde aynı etkiye sahip olduğuna, psikolojik sermayenin liderlik işe bağlılık ilişkisinde aracı etkiye sahip olduğuna, psikolojik sermayenin modele dâhil edildiği durumda karizmatik liderliğin işe bağlılık üzerindeki etkisini kaybettiğine işaret etmektedir. Anahtar kelime: Dönüşümcü Liderlik; Psikolojik Sermaye; İşe Bağlılık
Özet (Çeviri)
It is very important to establish a strong leadership to achieve an advantageous sustainable success in current competitive condition and to use available human capital effectively. In this study, it is aimed to examine the relationship between transformational leadership and employees' psychological capital and work engagement perception with respect to the public and private institutions. For this purpose, a survey was conducted on 849 participants working in seven private and five public institutions and organizations. Based on the correlation and multiple linear regression analyses applied in this research, it can be asserted that, leadership styles has a significant effect on work engagement, psychological capital also has a significant effect on work engagement, psychological capital has a mediating effect on the relationship between leadership and work engagement, charismatic leadership tend to lose its positive effect on work engagement when psychological capital variable is added to the model.