Yeni toplumsal cinsiyet rollerinin evlilik kararı üzerindeki etkisi: Nitel bir çalışma
The effect of new gender roles on marriage decision: A qualitative study
  1. Tez No: 927375
  2. Yazar: KERİMAN KESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Bireyselleşme, Evlilik, Fenomenoloji, Gender, Individualization, Marriage, Phenomenology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, toplumsal cinsiyet rollerinin evlilik kararı üzerindeki etkisini cinsiyet bazında incelemek amacıyla fenomenolojik araştırma deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların evlilik kararlarına dair öznel deneyimleri ve algıları derinlemesine analiz edilerek, toplumsal cinsiyet rollerinin evlilik sürecine etkileri anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda“yeni toplumsal cinsiyet rollerinin kadınların ve erkeklerin evlilik kararı alma süreçlerine ne düzeyde etki ettiği”incelenmiştir. Bulgular, kadınların toplumsal cinsiyet rollerindeki değişime erkeklere kıyasla daha hızlı adapte olduğunu ve bu adaptasyonun evlilik kararları üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca kadınlar için evlilik kararının, daha çok sevgi, güven ve duygusal uyum gibi bireysel faktörlere dayandığı görülmektedir. Erkeklerin ise evlilik kararlarında, toplumsal cinsiyet rollerinden ziyade, modern yaşamın getirdiği çeşitli zorluklar, ekonomik sorumluluklar, bireyselleşme eğilimi gibi faktörlerin etkili olduğu görülmüştür. Bu çalışmada toplumsal cinsiyet rollerinin dönüşümünün evlilik kararlarını çok boyutlu bir şekilde etkilediği görülmektedir. Kadınlar modern rolleri benimserken evliliği daha esnek bir çerçevede değerlendirmiş, erkeklerin bu süreçte geleneksel ve modern roller arasında bir denge kurmaya çalıştıkları gözlemlenmiştir. Bu çalışma, toplumsal cinsiyet rollerinin evlilik kurumunun geleceği üzerindeki etkilerini anlamak adına önemli bulgular sunarken, bu dönüşümün farklı yaş ve kültürel gruplarda nasıl şekillendiğine dair daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of gender roles on marriage decisions from a gender-based perspective using a phenomenological research design. The subjective experiences and perceptions of the participants regarding their marriage decisions were analyzed in depth to understand the effects of gender roles on the marriage process. In this context, the study investigates“to what extent new gender roles influence the marriage decision-making processes of both women and men.”The findings indicate that women adapt to changes in gender roles more quickly than men, and this adaptation does not have a negative impact on their marriage decisions. Moreover, it was observed that women's marriage decisions are primarily based on individual factors such as love, trust, and emotional compatibility. On the other hand, men's marriage decisions are influenced not only by gender roles but also by various challenges posed by modern life, economic responsibilities, and the trend toward individualization. This study demonstrates that the transformation of gender roles has a multidimensional impact on marriage decisions. While women adopt modern roles and evaluate marriage within a more flexible framework, men are observed to struggle with balancing traditional and modern roles. This study provides important findings for understanding the impact of gender roles on the future of marriage as an institution, while also highlighting the need for more comprehensive research on how this transformation takes shape across different age and cultural groups.