Mehmed Münib'in Tuhfetü'l- Mülûk fî Irşâdi Ehli's-Sülûk isimli eserinde seyr ü sülûk
The spiritual journey of human in Mehmed Munib's Tuhfet al- Mulūk fī Irshādi Ehli's-Sulūk
  1. Tez No: 927382
  2. Yazar: AMİNE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED BEDİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû Saîd Hâdimî, Mehmed Münib, Nak şibendîlik, seyr ü sülûk, Müceddidîlik, manevi yetkinlik, insan-ı kâmil, Ab ū Sa īd al-Kh ādimī, Mehmed Munib, Naqshbandiyyah, The spiritual journey of human, Mujaddidîli k, Spiritual perfection, Mujadddiyah the Perfect Human
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
XVIII. as ırda ya şamış olan Osmanl ı âlimi Ebû Saîd Hâdimî (ö.1176/1762) Nakşibendî tarikat ına mensup bir şeyh olmasının yan ı sıra müderris bir sûfîdir. Osmanlı toplumunda ilmiye sınıfının rağbet ettiği İslam âlimi ve mutasavv ıf olan Hâdimî, Nakşibendî-Müceddidîyye kolunun Anadolu'da yay ılmasında etkili olan önemli bir şahsiyettir. Ebû Saîd Hâdimî , dinî ilimlerle tasavvufî e ğitimin birlikte verildiği Konya Hâdim'de bulunan medresesinin müderrisi olarak zâhirî ve bâtînî ilimleri belli bir üslupta nakledip de ğerlendirerek itidalli görü şleri ile ilmî yetkinliğini ortaya koymu ştur. Nak şibendî tarikat ına mensubiyetinden dolay ı tasavvufî dü şüncelerinde bu tarikat ın izlerini görmek mümkündür. Hâdimî'nin eserleri, şeriat ve tasavvufun harmanland ığı dü şünceleri içermesi bak ımından değerini korumaktadır. Bu çal ışmada Ebû Saîd Hâdimî'nin er-Risâletü'n-Naḳşibendiyye risalesine, Dervişzâde Mehmed Zeynelâbidîn Karamânî'nin Arapça olarak şerh etti ği eseri oğlu Mehmed Münib'in bazı açıklama ve ilâvelerle Türkçe'ye çevirdiği Tuhfetü'lMülûk fî İrşâdi Ehli's-Sülûk isimli eserinde seyr ü sülûk ele al ınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde Hâdimî öncesi Nak şibendî şeyhleri ve onlar ın seyr ü sülûk anlay ışları incelenecektir. İkinci bölümünde ise Mehmed Münib'in Tuhfetü'l-Mülûk fî ir şâdi Ehli's-Sülûk isimli serinde seyr ü sülûk ele al ınarak nefsin mânevi yetkinlik problemi üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman scholar Ab ū Sa īd al-Kh ādimī (d.1176/1762), who lived in the eighteenth century, was a sh eikh belonging to the Naqs hbandî order as well as a Sufi muderris. As an Islamic scholar a nd Sufi who was popular with the scholarly class in Ottoman society, he was an impor tant figure who was influential in the spread of the Naqshbandî-Mujaddidiyah branch in Anatolia. Khādimī, as the mudar ī of the madrasah in Konya Kh ādim, where religious sciences and Sufi education were given together, demonstrated his scientific competence with his moderate views by conveying and evaluating zāhirī (internal) and b ātinī (external) sciences in a certain style. Since he belonged to the Naqshbandî order, it is possible to see the traces of this order in his mystical thoughts. The works of al-Kh ādimī preserve their value in terms of containing thoughts that blend Sharia and Sufism. In this study, we examine the journey of Kh ādimī's treatise al-Risālat alNaḳshbandiyya, which was annotated in Arabic by Dervishz āde Mehmed Zaynalābidīn Karamānī and translated into Turkish with some explanations and additions by his son Mehmed Munib in his work Tuhfat al- Mul ūk fī Irshādi ahl al--Sulūk In the first part of our study, pre-Kh ādimī Naqshbandī sheikhs and their understanding of the spiritual journey of human will be analysed.