6 Şubat depremi sonrası afet bölgesinde uygulamalar gerçekleştiren sosyal hizmet uzmanlarının deneyimleri: Hatay örneği
Experiences of social workers who carried out practices in the disaster zone after the February 6 earthquake: Hatay example
- Tez No: 927381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE BOZTİLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Afet, Sosyal Hizmet Müdahalesi, Deprem, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Uzmanı, Disaster, Social Service Intervention, Earthquake, Social Work, Social Worker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Afetler, insan hayatını ve bulundukları çevreyi olumsuz olarak etkileyen olaylardır. Afetlerin insan yaşamı üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunuyorken kırılgan gruplar üzerinde oluşturduğu etkilerin daha fazla olduğu görülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı; kamu kurumlarında çalışmalarını yürüten sosyal hizmet uzmanlarının özünde sosyal hizmet bakış açısına dair değerlendirme yapmayı, bununla birlikte sosyal hizmete dair bakış açılarının, müdahale yaparken karşılaştıkları zorlukların, bütün bunlara dair deneyimlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada afet alanında çalışan sosyal hizmet uzmanlarının sahada karşılaştıkları güçlükler, müdahaleye yönelik rolleri ve faaliyetlerinin neler olduğu, sosyal hizmet perspektifini ne ölçüde esas aldıkları araştırılmıştır. Araştırmada, niteliksel araştırma modelinin derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak görüşmecilere kartopu yöntemiyle ulaşılmış olup afet sahasında çalışan 13 sosyal hizmet uzmanı ile görüşmeler sağlanarak veriler elde edilmiştir. Bu verilerin analiziyle bulunan bulgulara göre afet sahasında sosyal hizmet uzmanlarının mesleki deneyimlerinde karşılaştıkları zorluklar, süpervizyon desteğinin sağlanmasının gerekliliği ve sürekliliğinin önemi ortaya çıkan bir bulgudur. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının iş birlikleri ve süreçte yaşanan koordinasyonsuzluk sonucu ortaya çıkan sorunlar, sosyal hizmet uzmanlarının, müdahale deneyimlerinde yaşanan sorunlar, aileler ve çocukların yaşadığı temel ihtiyaca erişimleri, çocukların eğitiminde yaşanan sorunlar ve birbirini takip eden sorunlar sonucu psikososyal desteğe ihtiyaç duyulması ve desteğin sürekliliğinin sağlanmasına yönelik önem arz eden hususlardır. Bu araştırma, afet alanında görev alan sosyal hizmet uzmanlarının sahada önemli ve etkili roller üstlendiğini belirleyerek, sosyal hizmet perspektifini nasıl ele aldıklarını ve karşılaştıkları zorlukları deneyimleriyle beraber incelemeyi amaçlarken, literatüre katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Disasters are events that negatively affect human life and the environment in which they are located. While disasters have many negative effects on human life, it is seen that they have more effects on vulnerable groups. The purpose of this thesis study is to evaluate the social service perspective of social workers working in public institutions, and to determine their perspectives on social work, the difficulties they encounter while intervening, and their experiences regarding all these. In this study, the difficulties encountered by social workers working in the field, their roles and activities regarding intervention, and the extent to which they base themselves on the social service perspective were investigated. In the study, the interviewees were reached by snowball method using the in-depth interview technique of the qualitative research model, and data were obtained by conducting interviews with 13 social workers working in the disaster field. According to the findings obtained by analyzing these data, the difficulties encountered by social workers in the disaster field in their professional experiences, the necessity of providing supervision support, and the importance of its continuity are findings that emerge. The problems that arise as a result of the cooperation of public institutions and civil society organizations and the lack of coordination experienced in the process, the problems experienced by social workers in their intervention experiences, their access to the basic needs experienced by families and children, the problems experienced in the education of children and the need for psychosocial support as a result of the consecutive problems and the provision of continuity of support are important issues. This research aims to contribute to the literature by determining that social workers working in the field of disasters undertake important and effective roles in the field, and to examine how they handle the social service perspective and the difficulties they encounter together with their experiences.