Genç yetişkin bireylerin romantik ilişkilerinde öz-şefkat gelişimleri ile flörtte şiddet eğilimi arasındaki ilişki
The development of self compassion in young adult's romantic relationship with violence of tendencies in flirting
  1. Tez No: 927384
  2. Yazar: MELİHA ÖĞDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-şefkat, Flört Şiddeti, Genç Yetişkin Bireyler, Romantik İlişkiler, Self-compassion, Dating Violence, Young Adults, Romantic Relationships
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, genç yetişkin bireylerin romantik ilişkilerinde öz-şefkat gelişimleri ile flörtte şiddet arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bununla birlikte temelde genç yetişkin bireylerin öz-şefkat gelişimleri ile flörtte şiddet arasında bir ilişki var mıdır? Sorusuna cevap aramak hedeflenmektedir. Araştırmanın katılımcılarını, 18-34 yaş aralığında385 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Flört Şiddetine Yönelik Tutum Ölçekleri”ve“Öz Anlayış Ölçeği”kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre,26-34 yaşında olanların Öz Anlayış Ölçek puanları 18-25 yaşta olanlara göre daha yüksek olduğu bulundu. Cinsiyet grupları ile Öz Anlayış arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Cinsiyet farklılıklarına bakıldığında kadın ve erkeklerin fiziksel şiddet eğilimlerinin arasında anlamlı bir fark kadınlar lehine bulundu.Kadın ve erkeklerin psikolojik şiddet eğilimleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Ölçeklerin alt boyutları değerlendirildiğinde kadınların fiziksel ve psikolojik şiddet uygulama haklarına yönelik algılayış biçimlerine bakıldığında; erkeklerin benzer davranışları kendileri sergilediğinde fiziksel veya psikolojik şiddet uygulayabileceği sonucuna ulaşıldı.Kadın aynı davranışa maruz kaldığında psikolojik şiddet uygulamasını, erkek bakış açısıyla erkek partnerin daha çok makul karşıladığı fakat kadının fiziksel şiddet uygulamaması gerektiği bulgusu saptandı. Kadınların ise, partnerlerinin davranışsal tutumlarına göre tetiklenerek artış gösterebildiğini ve fiziksel şiddete başvurabilecekleri sonucuna ulaşıldı. Bununla birlikte köyde yaşayanerkeklerin şehirde yaşayan erkeklere göre flörtte uyguladığı psikolojik şiddete yönelimi daha fazla bulundu. Ayrıca şehirde yaşayankadınların flörtte uyguladığı psikolojik şiddet eğilimi büyükşehir/metropolde yaşayanlara göre daha düşüktü.Mevcut bir romantik ilişkisi olanların öz-anlayışı olmayanlara göre daha yüksekti.Öz Anlayış ile fiziksel şiddet eğilimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Öz Anlayış ile psikolojik şiddet eğilimi arasında da anlamlı bir ilişki bulunmadı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the connection between the development of self-compassion and dating violence in the romantic relationships of young adults. Additionally, the study aims to explore whether there is a link between the self-compassion development of young adults and dating violence. The research participants include 385 individuals aged 18-34. Data collection involved the use of a“Personal Information Form,”“Attitude Scales Towards Dating Violence,”and the“Self-Compassion Scale.”Data analysis was conducted using the SPSS 23.0 soft ware package. The analysis results revealed that individuals aged 26-34 exhibited higher scores on the Self-Compassion Scale compared to those aged 18-25. There were no significant differences observed between gender groups and self- compassion. In terms of gender differences, a significant variance in physical violence tendencies between men and women was found, favoring women. However, no significant difference was identified in the psychological violence tendencies of men and women. When examining the sub-dimensions of the scales, It was concluded that women may use physical or psychological violence when men exhibit similar behavior towards them. Furthermore, it was observed that men found the use of psychological violence more reasonable from the male perspective when a woman displayed similar behavior, but the woman should not resort to physical violence. It was also suggested that women may be provoked by their partners' behavioral attitudes, leading them to resort to physical violence. Interestingly, men residing in rural areas were more prone to psychological violence during dating compared to men living in urban areas, while women living in urban areas displayed a lower tendency for psychological violence during dating than those in metropolitan cities/metropolises. Participants in current romantic relationships exhibited higher levels of self-compassion than those without such relationships. Nevertheless, no significant relationship was found between self-compassion and the tendency for physical violence or psychological violence.