Türkiye'deki hükümet programlarında yükseköğretim politikaları (1923-2018)
Higher education policies in government programs in Turkey(1923-2018)
  1. Tez No: 927392
  2. Yazar: MELEK ÖZKAYACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY NEYİŞCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Higher Education, Government, Policy, Government Policies, Higher Education Policie
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET Hükûmet Programları, siyasi, ekonomik, eğitim, sosyal ve kültürel alanlarda izlenecek politikaları içermektedir. Hükümetlerin iktidarda olduğu süre zarfında belirlediği hedefler, genellikle kamu politikalarına dönüşerek uygulanır. Bu sebeple, hükümet programları önemli politika belgeleri arasında yer alır. Türkiye'nin Cumhuriyet dönemi boyunca birçok farklı siyasi süreç yaşanmış ve altmış yedi hükümet görev yapmış, bunlardan son iki hükümet döneminde, 2018 yılı itibari ile Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle hükümet programı yayınlanmamıştır. Dolayısıyla çalışma içeriğinde 65 Hükümet Programı ele alınmıştır. Sosyal, kültürel, ideolojik ve ekonomik değişkenlikler bu süreçleri etkilemiş ve yükseköğretim politikaları da bu dönemlerde farklılık göstermiş ve bu değişimlerden önemli ölçüde etkilenmiştir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de 1923-2018 yılları arasında oluşturulan 65 hükümet politikasında, eğitim kademesinin en üst seviyesi olan yükseköğretim politikalarının çok yönlü olarak incelenmesi ve eğitme olan etkisinin araştırılmasıdır. Tarihsel araştırma yöntemi kullanılarak tarama yolu ile elde edilen veriler nitel bir çalışma yapılarak doküman incelemesi yöntemi ile Türkiye'deki Hükûmet Programlarından elde edilmiş ve doküman analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda; yükseköğretim politikalarının, hükümet politikalarına bağlı olarak Türkiye ve dünya çapındaki teknolojik, ekonomik ve politik dinamikler ile ne ölçüde sistematik olarak ilerlediği ya da dönemin siyasi ve politik koşullarına bağlı olarak ne ölçüde durağanlaştığı kapsamlı bir şeklide değerlendirilerek, yükseköğretim alanına katkı sunacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Government Programs include policies to be followed in political, economic, educational, social and cultural fields. The goals set by governments during their time in power are usually implemented by turning into public policies. For this reason, government programs are among the most important policy documents. Throughout the Republican period of Turkey, there have been many different political processes and sixty-seven governments have been in office, of which no government program has been published in the last two government periods, with the transition to the Presidential system as of 2018. Therefore, 65 Government Programs are discussed in this study. Social, cultural, ideological and economic variables have affected these processes, and higher education policies have differed during these periods and have been significantly affected by these changes. The aim of this study is to examine higher education policies, which is the highest level of education, in 65 government policies created between 1923-2018 in Turkey and to investigate their impact on education. The data obtained from the historical research method and the survey method were obtained from the Government Programs in Turkey through a qualitative study and analyzed through document analysis. As a result of the study, it is foreseen that the study will contribute to the field of higher education by comprehensively evaluating the extent to which higher education policies have progressed systematically with the technological, economic and political dynamics in Turkey and worldwide depending on the Government Policies or to what extent they have stagnated depending on the political and political conditions of the period.