Sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile bilgisayar ve internet kullanımı özyeterlilik algılarının incelenmesi
An analysis of class teachers' lifelong learning tendencies and self-efficacy perceptions of computer and internet usage
  1. Tez No: 927400
  2. Yazar: GÜLNİHAL TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, Yaşam boyu öğrenme eğilimi, Bilgisayar özyeterlik algısı, İnternet özyeterlik algısı, Primary school teacher, Lifelong learning tendency, Computer self-efficacy perception, Internet self-efficacy perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada; sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile bilgisayar ve internet kullanımı özyeterlik algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Şanlıurfa ilinde resmi ilkokullarda görev yapan 507 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Gür-Erdoğan ve Arsal (2016) tarafından geliştirilen“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği (YBÖEÖ)”ile Şad ve Demir'in (2015) geliştirdiği“Sınıf Öğretmenleri İçin Bilgisayar ve İnternet Özyeterlilik Algısı Ölçeği”ve öğretmenlerin demografik özelliklerinin belirlenmesi için araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için elde edilen puanların çarpıklık (Skewness) ve basıklık (Kurtosis) değerlerine bakılmıştır. Araştırma sonucu ile elde edilen veriler, SPSS 22.0 programına girilerek istatistik analizleri yapılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, t–testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri alt boyutlar ve ölçek toplamından elde edilen aritmetik ortalamalar incelendiğinde, sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin bilgisayar ve internet kullanımı özyeterliklerini kısmen yapabilirim ile yapabileceğimden kesinlikle eminim düzeyleri arasında algıladıkları belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinde cinsiyet, mesleki kıdem ve öğrenim düzeyi değişkenkerine göre bir farklılık olmadığı görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin bilgisayar ve internet kullanımı özyeterlik algısı cinsiyet değişkenine göre erkek öğretmenler lehine anlamlı farklılık gösterdiği, öğrenim düzeyi değişkenine göre lisansüstü mezunu öğretmenler lehine anlamlı farklılık gösterdiği, mesleki kıdem değişkenine göre ise anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile bilgisayar ve internet kullanımı özyeterlik algısı arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the lifelong learning tendencies of primary school teachers and their self-efficacy perceptions regarding computer and internet use. The research employed a relational survey model. The sample of the study consisted of 507 primary school teachers working in public primary schools in Şanlıurfa, Turkey. Data collection tools included the“Lifelong Learning Tendencies Scale (LLLTS)”developed by Gür-Erdoğan and Arsal (2016), the“Computer and Internet Self-Efficacy Perception Scale for Primary School Teachers”developed by Şad and Demir (2015), and the“Personal Information Form”created by the researcher to determine the demographic characteristics of the participants. To determine whether the data showed a normal distribution, the skewness and kurtosis values of the obtained scores were examined. The data collected were analyzed using SPSS 22.0 software. Descriptive statistics, t-tests, ANOVA, and Pearson correlation analyses were employed for data analysis. The results revealed that the arithmetic means for the subdimensions and the total scores of the lifelong learning tendencies scale indicated a high level of lifelong learning tendencies among primary school teachers. It was determined that the teachers perceived their self-efficacy in computer and internet use between the levels of“I can partially do it”and“I am absolutely confident that I can do it.”There were no significant differences in lifelong learning tendencies based on gender, professional seniority, or educational attainment. However, the self-efficacy perceptions of teachers regarding computer and internet use differed significantly in favor of male teachers based on the gender variable, in favor of postgraduate degree holders based on the educational attainment variable, and showed no significant differences based on the professional seniority variable. Furthermore, a moderate positive correlation was found between the lifelong learning tendencies of primary school teachers and their self-efficacy perceptions of computer and internet use.