Body image experiences of young adult bisexual+ women in Türkiye: a qualitative study
Türkiye'deki genç yetişkin biseksüel+ kadınların beden algısı deneyimleri: Nitel bir çalışma
- Tez No: 927399
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZGE ÜSTÜNEL BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Biseksüel+ Kadınlar, Beden Algısı, Nesneleştirme, Kadınlık, Beden Kabulü, Bisexual+ Women, Body Image, Objectification, Femininity, Body Acceptance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Beden algısı kavramı, bireyin fiziksel görünümü ve bedeni hakkındaki hisleri, düşünceleri ve davranışlarını kapsar. Beden algısı üzerine yapılan araştırmalar genellikle heteroseksüel ve lezbiyen kadınlara odaklanmış, ancak biseksüel+ kadınların deneyimleri üzerinde sınırlı şekilde durulmuştur. Biseksüel+ kadınların, lezbiyen ve heteroseksüel kadınlara kıyasla daha fazla cinsel nesneleştirmeye maruz kaldıkları ve daha fazla yeme bozuklukları yaşadıkları bulunmuştur. Biseksüel+ kadınlar farklı cinsiyetlere ilgi duydukları için farklı bir toplumsal konuma sahiptirler, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks (LGBTİ+) ve heteroseksüel kültürlerle farklı ilişkiler içindedirler. Onların bu özel konumu, beden algısı deneyimlerinin ayrı olarak incelenmesini gerektirir. Şimdiye kadar, Türkiye'de genç yetişkin biseksüel+ kadınların beden algısı deneyimlerini inceleyen nitel çalışmalar yapılmamıştır. Literatürdeki bu boşluğu doldurmak için, bu çalışma, derinlemesine bireysel görüşmeler ve veri analizi için tercih edilen tematik analiz yöntemi aracılığıyla 10 biseksüel+ kadının beden algısı deneyimlerini incelemiştir. Veri analizi,“Feminen Beden Üzerindeki Baskılar”,“Biseksüel+ Kimlik ve Beden Üzerindeki Baskılar”ve“Bedeni Kabul Etmeyi Öğrenme”olmak üzere üç ana tema ortaya çıkarmıştır. Bulgular, katılımcıların idealize edilmiş feminen beden ve davranış normlarına uyma baskısı yaşadıklarını göstermiştir. Biseksüel+ kimlik, biseksüel+ kadınların nesneleştirilmesi, heteroseksist ve monoseksist kültürel bir bağlamda yetiştirilmesinden kaynaklanan farklı bir baskı da eklemiştir. Katılımcılar, biseksüel+ bir kadın olmanın baskılarıyla başa çıkmakta yardımcı olan deneyimleri LGBTİ+ topluluğuyla etkileşim, sosyal destekleri ve nesneleştirici erkek bakış açısına karşı eleştirel bakış geliştirme olarak ifade etmiş, bu yardımcı deneyimlerin bedenlerini kabul etme yolculuğunda onlara eşlik ettiğini belirtmişlerdir. Çalışmanın sonuçları mevcut literatür ışığında tartışılmış, klinik sonuçlar ile önleyici müdahaleler sunulmuştur. Çalışmanın mevcut sınırlılıkları ve gelecek araştırma önerileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Body image encompasses how an individual feels, thinks, and behaves regarding their physical appearance and body. Research on body image has predominantly concentrated on heterosexual women and lesbians, whereas limited consideration is given to the experiences of bisexual+ (bi+) women. Bi+ women experience high levels of sexual objectification and suffer more from eating disorders compared to lesbian and heterosexual women. Since bisexual women are attracted to different genders, they have a distinctive social position, having different relationships with lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex (LGBTI+) and heterosexual cultures. Their distinctive position necessitates their body image experiences to be examined separately. To date, there have been no qualitative studies conducted with bi+ women and their body image experiences in Türkiye. To fill this gap in the literature, this study examined 10 young adult bisexual+ women's body image experiences via in-depth individual interviews, and the thematic analysis method was preferred for data analysis. Data analysis revealed three main themes namely,“Pressures on the Feminine Body”,“Pressures on the Bisexual+ Identity and Body”, and“Learning to Accept the Body”. Findings revealed that bisexual+ women experienced pressures to conform to the idealized feminine body and behavior norms. The bisexual+ identity added a unique set of pressures that mainly resulted from the objectification of bisexual+ women and being raised in a heterosexist and monosexist cultural context. Participants navigated the pressures of being a bisexual+ woman and learned to accept their bodies through their social interactions, involvement with the LGBTQ+ community, and developing a critical perspective towards the objectifying male gaze. The results of the study are discussed in the light of existing literature, and clinical implications and preventative measures are presented. The limitations of the current study and future research suggestions are discussed.