Lise öğrencilerinde sınav kaygısının yordayıcısı olarak ebeveyn beklentisi ve olumlu gelecek beklentisi
Parental expectations and positive future expectations as predictives of exam anxiety in high school students
- Tez No: 927404
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SANBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anne Baba Tutumu, Kaygı, Sınav Kaygısı, Ebeveyn Beklentisi, Parental Attitude, Anxiety, Exam Anxiety, Parental Expectations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, lise son sınıf öğrencilerinin sınav kaygısı düzeylerini etkileyen iki önemli faktörü, ebeveyn beklentisi ve olumlu gelecek beklentisini, ayrıntılı bir şekilde incelemeyi hedeflemektedir. Araştırma, Adana ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet liselerinde öğrenim gören 290 son sınıf öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Olumlu Gelecek Beklentisi Ölçeği, Sınav Kaygısı Ölçeği ve Anne-Baba Beklentisi Ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçekler, öğrencilerin sınav kaygı düzeylerini, ebeveynlerinden gelen beklentileri ve geleceğe dair tutumlarını değerlendirme imkanı sunmuştur. Toplanan veriler, SPSS 27.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, ebeveyn beklentilerinin sınav kaygısı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Yani, ebeveynlerinden yüksek beklenti gören öğrencilerin sınav kaygısı düzeylerinin arttığı belirlenmiştir. Diğer yandan, öğrencilerin olumlu gelecek beklentilerinin sınav kaygısını anlamlı bir şekilde azalttığı saptanmıştır. Geleceğe iyimser bir bakış açısına sahip olan öğrencilerin, sınav kaygısını daha etkili bir şekilde yönetebildikleri ve bu kaygıyı azaltabildikleri görülmüştür. Bulgular, ebeveyn beklentisi ile sınav kaygısı arasında pozitif bir ilişki olduğunu, olumlu gelecek beklentisi ile sınav kaygısı arasında ise negatif bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Bu durum, sınav kaygısının sadece bireysel psikolojik faktörlerle değil, aynı zamanda ailevi ve çevresel faktörlerle de şekillendiğini gözler önüne sermektedir. Elde edilen veriler, ebeveyn beklentisi ve olumlu gelecek beklentisinin sınav kaygısının önemli yordayıcıları arasında yer aldığını kanıtlamaktadır. Sonuç olarak, araştırma, ebeveyn tutumları ve öğrencilerin psikolojik iyilik hallerinin sınav kaygısının yönetiminde kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, sınav kaygısını azaltmaya yönelik müdahale programlarının geliştirilmesi sürecine rehberlik edebilir. Araştırma, öğrencilerin sınav dönemlerinde karşılaştıkları kaygıyı azaltmak amacıyla hem ailelere hem de eğitimcilere yönelik farkındalık ve strateji geliştirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of parental expectations and positive future expectations on predicting exam anxiety among high school seniors. The research was conducted with 290 students attending the 12th grade in public schools affiliated with the Ministry of National Education in Adana, Turkey. The data were collected using the Positive Future Expectation Scale, Exam Anxiety Scale, and Parental Expectation Scale. These scales allowed the assessment of students' levels of exam anxiety, parental expectations, and attitudes toward the future. The data obtained were analyzed using the SPSS 27.0 software package. The findings of the study revealed a significant positive impact of parental expectations on exam anxiety. It was determined that students with high parental expectations experienced increased levels of exam anxiety. On the other hand, positive future expectations were found to significantly reduce exam anxiety. Students who maintained an optimistic outlook on their future were observed to manage exam anxiety more effectively. The results indicate a positive relationship between parental expectations and exam anxiety, and a negative relationship between positive future expectations and exam anxiety. This suggests that exam anxiety is influenced not only by individual psychological factors but also by familial and environmental factors. The data obtained from the scales demonstrate that parental expectations and positive future expectations are significant predictors of exam anxiety. In conclusion, parental expectations and students' positive future outlooks play an important role in determining levels of exam anxiety. This highlights the need to consider parental attitudes and students' psychological well-being in managing exam anxiety. The study provides valuable insights for developing intervention programs aimed at reducing exam anxiety among high school students, emphasizing the importance of raising awareness among parents and educators to support students during examination periods.