Mikhail Glinka'nın müzikal stili ve viyola sonatının form ve yorumculuk açısından incelenmesi
Mikhail Glinka's musical style and examination of the viola sonata in terms of form and interpretation
- Tez No: 927409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN NAZ ALTINEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Glinka, Viyola Sonatı, Yorumculuk, Glinka, Viola Sonata, Interpretation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Mikhail İvanoviç Glinka müzik tarihine adını 19. yüzyıl Rus klasik müziğinin ve aynı zamanda Rus milli senfoni müziğinin kurucusu olarak yazdırmıştır. Bu çalışmada Glinka'nın hayatı, eserleri, romantik dönem rus müziği, rus beşleri ve oryantalizm konularına genel olarak bakıldıktan sonra Glinka'nın bestelemiş olduğu viyola sonatı form analizi ve yorumculuk açısından incelenecektir. Çalışmada betimsel araştırma modeli uygulanmış, literatür taraması yapılmış olup, eser nota örnekler üzerinden incelenmiştir. Eser besteci tarafından ilk olarak 1825-1828 yılları arasında dört bölüm olarak bestelenmek üzere başlanmış olmasına karşın besteci eseri tamamlayamamıştır. Uzun bir süre bu sonat araştırmacıların dikkatinden kaçmıştır, 1931 yılında Sonat V.V.Borisovskiy'nin uzun çalışmalarının ardından yeniden keşfedilerek tamamlanmıştır.1932 yılında ise ilk olarak viyolada Vadim Borisovskiy, piyanoda ise Elena Bekman Şerbina tarafından seslendirilmiş ve notaya alınmıştır. Günümüzde bu sonat viyola repertuarlarında geniş yer bulmuştur. Bu çalışmada Mihail İvanoviç Glinka'nın Viyola ve Piyano için re minör sonatının form, müzik ve yorumculuk bakımından incelenmesi yer alarak eseri icra etmek isteyen viyolacılara katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mikhail Ivanovich Glinka made his name in the history of music as the founder of 19th century Russian classical music and also of Russian national symphonic music. In this study, after a general look at Glinka's life, works, romantic period Russian music, Russian quintets and orientalism, the viola sonata composed by Glinka will be examined in terms of form analysis and interpretation. In the study, a descriptive research model was applied, a literature review was conducted, and the work was examined through musical notes examples. Although the work was first started by the composer to be composed in four movements between 1825 and 1828, the composer could not complete the work. For a long time, this sonata escaped the attention of researchers. In 1931, the Sonata was rediscovered and completed after long studies by V.V.Borisovskiy. In 1932, it was first performed and notated by Vadim Borisovskiy on the viola and Elena Bekman Sherbina on the piano. Today, this sonata has found a wide place in viola repertoires. In this study, it is aimed to contribute to violists who want to perform the work by examining Mikhail Ivanovich Glinka's D minor sonata for Viola and Piano in terms of form, music and interpretation.