Burdur ili Tefenni ilçesi Belkaya (Guluman) Köyü Teke Guluman Zeybeği'nin geleneksel oyun tavrının tespiti incelenmesi ve icrası
Determination, examination and performance of the traditional game performance of Tefenni district Belkaya (Guluman) Village of Burdur province Teke Guluman Zeybeği
  1. Tez No: 927410
  2. Yazar: ÖMER TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KURTİŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Oyunları, Dans, Oyun, Müzik, Teke Yöresi, Zeybek, Guluman Zeybeği, Burdur, Turkish Folk Dances, Dance, Game, Music, Teke Region, Zeybek, Guluman Zeybeği, Burdur
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Geçmiş tarihlerde çok eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan bölgede günümüzde Yörük Türkmen Toplulukları yaşamaktadır. Teke Yöresi olarak bilinen Yörük, Türkmen ve konargöçer, yaylacı kültürünün yaşandığı alan, oyun ve müzik geleneğinin oluşmasında büyük bir etkiye sahip olmuştur. Bu gelenek, usta çırak ilişkisi içerisinde, eskiden köylerde yapılan oda eğlenceleri ile yöre düğün ve etkinliklerinden taşıdıkları geleneksel ifadeleri içermektedir. Bu çalışmada; Teke Guluman Zeybeği, geleneksel oyun ve oyun müziği tavrı üzerine inceleme, karşılaştırma ve tespitlerde bulunulmuş, amacın; geleneksel kültür ifadeleri içeren özelliklerin, unutulmaması, devam etmesi, özellikle; genç kuşak halk oyuncu ve müzisyenler tarafından icra edilerek, kültürel aktarıma katkı sağlaması gözetilmektedir. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler sırasıyla; zeybekler, Teke yöresi yöntem, Teke Guluman Zeybeği ve Sonuç kısımlarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Yoruk Turkmen Communities live in the region, which hosted ancient civilizations in the past. The area where Yoruk, Turkmen and nomadic transhumant culture is experienced, known as Teke Region, has had a great impact on the formation of the game and music tradition. This tradition includes traditional expressions carried over from local weddings and events, as well as chamber entertainments that used to be held in villages within the master-apprentice relationship. In this study; Teke Guluman Zeybeği, traditional dance and game music style were examined, compared and determined, the aim was; The features that contain traditional cultural expressions should not be forgotten and continue, especially; It is intended to contribute to cultural transmission by being performed by young generation folk actors and musicians. Our study consists of five parts. These sections are respectively; It consists of Teke region, zeybeks, method, Teke Guluman Zeybek and conclusion parts.