Kronik hemodiyaliz hastalarında nazal mukosiliyer klirens ve enfeksiyon sıklığının incelenmesi
Evaluation of nasal mucociliary clearance and infection frequency in chronic hemodialysis patients
- Tez No: 927459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KARAKÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hemodiyaliz, nazal mukosiliyer klirens, enfeksiyon sıklığı, diyabet, hipertansiyon, Chronic hemodialysis, nasal mucociliary clearance, infection frequency, diabetes, hypertension
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik hemodiyaliz tedavisi gören hastalarda nazal mukosiliyer klirens süresini değerlendirmek ve nazal mukosiliyer klirens süresinin demografik özellikler, komorbid hastalıklar (diyabet, hipertansiyon gibi) ve enfeksiyon sıklığı ile ilişkisini incelemektir. Metot: Konya Şehir Hastanesi'nde yapılan bu çalışmaya, 50 hemodiyaliz hastası ve 29 sağlıklı bireyden oluşan bir kontrol grubu dâhil edilmiştir. Katılımcıların nazal mukosiliyer klirens süreleri sakkarin testi kullanılarak ölçülmüştür. Mukosiliyer klirens süreleri haftanın ilk hemodiyaliz seansı öncesinde ve takip eden hemodiyaliz seansının sonrasında olmak üzere 2 kere ölçülmüştür. İstatistiksel analizler SPSS(Statistical Package for the Social Sciences) programı ile gerçekleştirilmiş; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız grupların karşılaştırılması için t-testleri ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. p-değeri 0,05). Ancak, hipertansiyon tanısı olan hastalarda mukosiliyer klirens çıkış-giriş süre farkı anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,048). Sonuç: Çalışmanın bulguları, hemodiyaliz hastalarında mukosiliyer klirens sürelerinin sağlıklı bireylerle kıyaslandığında anlamlı bir fark göstermediğini ortaya koymuştur. mukosiliyer klirens süresi ile enfeksiyon sıklığı arasında da anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Diyabet varlığının mukosiliyer klirens üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı; hipertansiyonun ise sınırlı etkisinin bulunduğu görülmüştür. Elde edilen veriler, mukosiliyer klirensin yaş, cinsiyet ve çoğu biyokimyasal parametrelerden bağımsız olarak stabil kaldığını göstermektedir. Veriler ışığında hastaların volüm kontrolünün sağlanması amacıyla yeterli ultrafiltrasyon yapılmasının, nazal mukosiliyer klirens değerini kötüleştirse de, kronik böbrek hastaları için daha büyük önem arz ettiğini, hemodiyaliz çıkış mukosiliyer klirens – hemodiyaliz giriş mukosiliyer klirens süreleri farkının enfeksiyon sıklığı ile ilişkili olmadığını göstermiştir. Bu sonuçların doğrulanması için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study was to evaluate nasal mucociliary clearance time in patients undergoing chronic hemodialysis treatment and to investigate its relationship with demographic characteristics, comorbidities (such as diabetes and hypertension), and the frequency of infections. Methods: This study was conducted at Konya City Hospital and included 50 hemodialysis patients and a control group of 29 healthy individuals. The nasal mucociliary clearance times of the participants were measured using the saccharin test. Mucociliary clearance times were measured twice: before the first hemodialysis session of the week and after the subsequent hemodialysis session. Statistical analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences software, and descriptive statistics were presented alongside independent group comparisons using t-tests and Mann-Whitney U tests. A p-value of less than 0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the study group was 59.4±16.8 years, whereas the mean age in the control group was 47.5±8.6 years, with a statistically significant age difference (p0.05). However, patients with hypertension had a significantly lower difference in hemodialysis exit-entry mucociliary clearance times (p=0.048). Conclusion: The findings of this study demonstrated that mucociliary clearance times in hemodialysis patients did not significantly differ from those of healthy individuals. No meaningful relationship was found between mucociliary clearance times and the frequency of infections. While diabetes had no significant effect on mucociliary clearance, hypertension exhibited a limited impact. The data indicated that mucociliary clearance remained stable regardless of age, gender, and most biochemical parameters. In light of the findings, it was suggested that while adequate ultrafiltration performed to maintain volume control may slightly impair mucociliary clearance values, it is of greater importance for chronic kidney disease patients. The difference between hemodialysis exit and entry mucociliary clearance times was not associated with infection frequency. Further studies with larger sample sizes are needed to confirm these findings.