Ortaokul öğrencilerinde zorbalık statülerinin aile uyum yeteneği ve birliği açısından incelenmesi
Investigation of bullying status among secondary school students ın terms of family adaptability and cohesion
  1. Tez No: 927519
  2. Yazar: EMİNE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAŞİT AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: akran zorbalığı, aile birliği, aile esnekliği, aile içi iletişim, aile doyumu, peer bullying, family cohesion, family adaptability, family communication family satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinde zorbalık statülerinin aile uyum yeteneği ve birliği açısından incelenmesidir. Veriler Bursa ili Osmangazi ilçesi Ortaokul düzeyinde 6,7 ve 8. Sınıf öğrenci ve bu öğrencilerin velileri oluşturmuştur. Bu çalışma sonucunda 101 erkek öğrenci, 131 kız öğrenci olmak üzere 232 öğrenci ve 51 baba, 181 anne olmak üzere 232 veliye ulaşılmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Akran Zorbalığını Belirme Ölçeği Ergen Formu ve Aile Uyum Yeteneği ve Birliği Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilere korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda zorbalık davranışı sergileme, aile birliği, aile esnekliği ve aile doyumu arasında negatif anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Akran zorbalığına maruz kalma, aile birliği, aile esnekliği, aile içi iletişim ve aile doyumu arasında da negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda Aile Uyum Yeteneği ve Birliği Değerlendirme Ölçeği'nin alt boyutlarından aile doyumunun zorbalık davranışı sergilemeyi yordadığı fakat akran zorbalığına maruz kalmayı anlamlı bir şekilde yordamadığı bulunmuştur. Sonuç olarak bu araştırmanın aile birliği, aile esnekliği, aile içi iletişim, aile doyumu ve akran zorbalığı konusunda önemli bir role sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the bullying status of secondary school students in terms of family cohesion and unity. The data consisted of 6th, 7th and 8th grade students and their parents at the secondary school level in Osmangazi district of Bursa province. As a result of this study, 232 students (101 male students, 131 female students) and 232 parents (51 fathers, 181 mothers) were reached. Personal Information Form, Peer Bullying Scale Adolescent Form and Family Adaptability and Unity Assessment Scale were used as data collection tools. Correlation and multiple linear regression analyses were performed on the collected data. As a result of the analyses, a negative significant relationship was found between exhibiting bullying behaviour, family unity, family flexibility and family satisfaction. A negative significant relationship was also found between exposure to peer bullying, family unity, family flexibility, family communication and family satisfaction. As a result of multiple linear regression analysis, it was found that family satisfaction, one of the sub-dimensions of the Family Cohesion Ability and Unity Rating Scale, predicted bullying behaviour, but not exposure to peer bullying. As a result, this study shows that family unity, family flexibility, family communication, family satisfaction and peer bullying may have an important role in family cohesion.