Retinopatisi olmayan diyabet hastalarında makula ve optik sinir başı mikrovasküler değişikliklerinin optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ile incelenmesi
Evaluation of macular and optic nerve head microvascular changes in diabetic patients without retinopathy using optical coherence tomography angiography (OCTA)
  1. Tez No: 927632
  2. Yazar: ÇAĞLA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE BARMAN KAKİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: OKTA, diyabet, retinopati, OCTA, diabetes, retinopathy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
RETİNOPATİSİ OLMAYAN DİYABET HASTALARINDA MAKULA VE OPTİK SİNİR BAŞI MİKROVASKÜLER DEĞİŞİKLİKLERİNİN OPTİK KOHERENS TOMOGRAFİ ANJİYOGRAFİ (OKTA) İLE İNCELENMESİ Amaç: Klinik olarak tespit edilebilir diyabetik retinopati (DR) bulguları olmayan hastalarda optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ile makula ve optik sinir başındaki mikrovasküler değişikliklerin değerlendirmesi ve erken dönemdeki değişikliklerin tespit edilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya DR'si olmayan 50 hastanın 95 gözü ve 50 sağlıklı gönüllünün 98 gözü dahil edildi. Hasta dosyalarından oftalmolojik muayene verileri not edildi. OKTA ile yüzeyel kapiller pleksus (YKP), derin kapiller pleksus (DKP) damar yoğunlukları (VD), foveal avasküler zon (FAZ) değişkenleri 6 x 6 mm'lik tarama ile, retina sinir lifi tabakası (RSLT) ve radyal peripapiller kapiller pleksus (RPKP) damar dansiteleri 4.5 x 4.5 mm'lik tarama ile kaydedildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları karşılaştırıldığında flow area dış retina ve flow area koryokopillaris hasta grupta daha düşüktü (sırasıyla p=0.012, p=0,013). YKP'de parafovea, parafovea inferior, perifovea nazal ve DKP'de parafovea, parafovea süperior ve inferior yarı, parafovea temporal, nazal, inferior VD hasta grubunda daha düşük bulundu (sırasıyla p=0.039 p=0.016, p=0.045, p=0.046, p=0.024, p=0.027, p=0.038, p=0.008, p=0.034). FAZ alanı hasta grupta daha geniş bulundu (p=0.422). Perim, FD değerlerinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0.633, p=0.076). HbA1c'nin tüm parametreler ile korelasyonuna bakıldı. HbA1c ile flow area koryokapillaris arasında negatif korelasyon bulundu (r=-0,367 p= 0.021). Sonuç: Çalışmamızda retinopatisi olmayan DM hastalarının OKTA ölçümlerinde YKP ve DKP VD; koryokapillaris ve dış retina kan akımında değişiklikler tespit edilmiştir. Sonuçlarımız; OKTA ile tespit edilebilen bu değişkenlerin DM hastalarında retinopati gelişmeden önce, erken teşhis ve tedavide yol gösterici olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF MACULA AND OPTIC NERVE HEAD MICROVASCULAR CHANGES IN DIABETIC PATIENTS WITHOUT RETINOPATHY WITH OPTIC COHERENCE TOMOGRAPHY ANGIOGRAPHY (OCTA) Background and aim: The aim of this study was to assess microvascular changes in the macula and optic nerve head using Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA) and to detect early changes in patients without clinically detectable diabetic retinopathy (DR). Materials and Methods: This retrospective study included 95 eyes of 50 patients without DR and 98 eyes of 50 healthy volunteers. Ophthalmologic examination data were recorded from patient files. OCTA was used to measure superficial capillary plexus (SCP), deep capillary plexus (DCP) vessel densities (VD), foveal avascular zone (FAZ) variables using a 6 x 6 mm scan, and retinal nerve fiber layer (RNFL) and radial peripapillary capillary plexus (RPCP) vessel densities using a 4.5 x 4.5 mm scan. Results: When comparing the patient and control groups, the flow area in the outer retina and the flow area in the choriocapillaris were significantly lower in the patient group (p=0.012 and p=0.013, respectively). The vessel densities in the superficial capillary plexus (SCP) in parafovea, inferior parafovea, and nasal perifovea, as well as in the deep capillary plexus (DCP) in parafovea, superior and inferior parafovea, temporal parafovea, nasal and inferior areas, were lower in the patient group compared to the control group (p-values ranging from 0.008 to 0.046). The FAZ area was found to be wider in the patient group (p=0.422), although there was no significant difference. No significant differences were found in the Perim and FD values between the groups (p=0.633, p=0.076, respectively). A correlation between HbA1c and all parameters was evaluated, and a negative correlation was found between HbA1c and flow area in the choriocapillaris (r =-0.367, p = 0.021). Conclusion: In our study, OCTA measurements revealed changes in the superficial and deep capillary plexus vessel densities and alterations in choriocapillary and outer retinal blood flow in patients with diabetes mellitus (DM) without retinopathy. Our findings suggest that these detectable changes through OCTA could provide early detection and guidance for diagnosis and treatment before the development of retinopathy in DM patients.