Belediye'ye ait spor ve sosyal tesisleri kullanan bireylerin serbest zaman doyum düzeyleri ile yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the free time satisfaction levels and quality of life of individuals using municipality sports and social facilities
- Tez No: 927636
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Serbest zaman doyumu, Yaşam kalitesi, Fiziksel aktivite, Leisure satisfaction, Quality of life, Physical activity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı Belediye'ye ait spor ve sosyal tesisleri kullanan bireylerin serbest zaman doyum düzeyleri ve yaşam kalitelerinin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmaya 2021-2022 yıllarında Belediye'ye ait spor ve sosyal tesisleri kullanan 406 birey katılmıştır. Araştırmada Serbest Zaman Doyum Ölçeği ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalite Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma verilerin analizinde IBM SPSS 24.0 İstatistik Paket Programı kullanılmıştır. Araştırmada serbest zaman doyumu düzeyinde cinsiyet, öğrenim durumu, medeni durum, gelir durumu, iş durumu, düzenli spor yapma, haftalık olarak tesis kullanma süresi ve tesis kullanma amacı arasında anlamlı farklılık olduğu, yaşam kalitesi düzeylerinde yaş, öğrenim durumu, medeni durum, gelir durumu, iş durumu, düzenli spor yapma, alkol kullanma, haftalık olarak tesis kullanma süresi ve tesis kullanma amacı arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda serbest zaman doyumu alt boyutları ve genel serbest zaman duyumu ile yaşam kalitesi ölçeği alt boyutları ve genel yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Yapılan analizde Belediye'ye ait spor ve sosyal tesisleri kullanan bireylerin serbest zaman doyumunun yaşam kalitesi düzeyini pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordamakta olduğu, yaşam kalitesi düzeyinin %11,1'inin serbest zaman doyumundaki fiziksel alt boyutu ile açıklanmakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırma sonucunda spor tesislerini kullanan bireylerin serbest zaman doyumu arttıkça yaşam kalitesinin de pozitif yönde arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the leisure time satisfaction and quality of life levels of individuals using municipal sports and social facilities. The research was conducted in the relational survey model, one of the quantitative research methods. 406 individuals who used municipal sports and social facilities in 2021-2022 participated in the research. In the study, Leisure Time Satisfaction Scale and World Health Organization Quality of Life Scale were used as data collection tools. IBM SPSS 24.0 Statistical Package Program was used to analyze the research data. In the research, there is a significant difference in the leisure time satisfaction level of individuals using municipal sports and social facilities, gender, education level, marital status, income status, employment status, regular sports, weekly facility usage time and purpose of facility use, and age, quality of life levels. It was determined that there was a significant difference between education level, marital status, income status, employment status, regular exercise, alcohol use, weekly facility usage time and facility use purpose. As a result of the research, a positive relationship was found between the sub-dimensions of leisure satisfaction and the general feeling of free time and the sub-dimensions of the quality of life scale and the general quality of life. In the analysis, it was concluded that the leisure satisfaction of individuals using municipal sports and social facilities positively and statistically significantly predicts the quality of life level, and 11.1% of the quality of life level is explained by the physical sub-dimension of leisure satisfaction. As a result of this research, it was observed that as the leisure time satisfaction of individuals using sports facilities increases, their quality of life increases positively.