Broyler rasyonlarına perlit ilavesinin performans ve dışkı amonyak azot atılımı üzerine etkileri
Effects of perlite supplementation in broiler diets on performance and fecal ammonia nitrogen excretion
  1. Tez No: 927637
  2. Yazar: HAZAL TIRPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SAÇAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Broyler, Canlı Ağırlık Artışı, Dışkı Amonyak Azotu, Perlit, Broiler, Fecal Ammonia Nitrogen, Perlite, Weight Gain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayvan Besleme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Broyler Rasyonlarına Perlit İlavesinin Performans ve Dışkı Amonyak Azot Atılımı Üzerine Etkileri Bu çalışmada, broyler rasyonlarına perlit ilavesinin performans ve dışkı amonyak azotu atılımı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla toplam 390 adet bir günlük yaşta erkek broyler (Ross 308) civciv rastgele 3 deneme grubuna ayrılmıştır (her biri 10 tekrar, tekrar başına 13 civciv). Deneme grupları, perlit ilavesi (Thermopolite-1200; Met feed yem teknolojileri A.Ş) içermeyen mısır-soya bazlı bazal rasyonla beslenen kontrol grubu; bazal rasyon + %2,5 top-on perlit ilavesi ile beslenen T1 grubu ve bazal rasyon + %5,0 top-on perlit içeren T2 grubundan oluşmuştur. Broylerler 3 dönem yemle beslenmiştir: Başlangıç (1 - 10 gün), büyütme (11 - 24 gün) ve bitirme (25 - 42 gün). Deneme süresi boyunca (42 gün) su ve yem ad libitum sağlanmıştır. Elde edilen sonuçlar %2,5 ve %5 düzeylerinde top-on perlit ilavesinin rasyonda enerji ve besin madde düzeylerindeki seyrelmeye rağmen broylerlerin CA ve CAA'nın kontrol grubu ile benzer olduğu tespit edilmiştir. Deneme gruplarında yem tüketimi bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık tespit edilmiştir. Ancak büyütme, bitirme ve tüm deneme boyunca (1-42) YT'nin istatistik olarak önemli olmamakla birlikte artan perlit düzeyine paralel olarak lineer bir artış eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Perlit ilavesinin önemli etkisi YDO'da ortay çıkmış ve büyütme, bitiş ve 1-42 günlük deneme döneminde YDO linear olarak kötüleşmiştir. Özellikle %5 düzeyinde perlit ilavesi yapılan T2 grubunda tüm dönemlerde YDO kontrol ve T1 grubuna göre önemli derecede yükek bulunmuştur. Nitekim 0-42 günlük tüm deneme süreci değerlendirildiğinde YDO kontrol, T1 ve T2 gruplarında sırasıyla 1,49 1,51 ve 1,55 olarak bulunmuştur (p=0,001). Perlit ilavesi ile dışkı amonyak azot atılımı istatistik olarak önemli olmamakla birlikte linear olarak azalmıştır. Sonuç olarak, perlitin broyler rasyonlarına %2,5 düzeyine kadar ilave edilebileceği, dışkı ile azot atılımını azalttığı belirlenmiştir. Bunun yanısıra, %5,0 düzeyinde kullanılması ise her ne kadar YDO'da bir artışa neden olsa da ölüm oranını ve dışkıda azot atılımını düşürdüğü saptanmıştır. Sonuçta, perlitin %2,5 ve %5,0 düzeyinde kullanımının ekonomik ve çevre dostu sürdürülebilir broyler yetiştirciliğine katkı sağlayabileceği, bununla birlikte, yem maliyetleri ve broyler et fiyatlarına göre ekonomik analizi yapılarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects of Perlite Supplementation in Broiler Diets on Performance and Fecal Ammonia Nitrogen Excretion This study aimed to determine the effects of perlite supplementation in broiler diets on performance and fecal ammonia nitrogen excretion. For this purpose, a total of 390 one-day-old male broiler (Ross 308) chicks were randomly divided into 3 experimental groups (10 replicates, 13 chicks per replicate each). The experimental groups consisted of a control group fed with corn-soybean based basal ration without perlite supplement (Thermopolite-1200; Met Feed Yemis Teknolojileri A.Ş); a T1 group fed with basal ration + 2.5% top-on perlite supplement; and a T2 group containing basal ration + 5.0% top-on perlite. Broilers were fed with feed for 3 periods: Starter (1-10 days), grower (11-24 days) and finisher (25-42 days). Water and feed were provided ad libitum throughout the experimental period (42 days). The results obtained showed that despite the dilution in energy and nutrient levels of top-on perlite supplementation at 2.5% and 5% levels, CA and CAA of broilers were similar to the control group. A significant difference was detected between the groups in terms of feed consumption in the experimental groups. However, it was determined that YT, although not statistically significant, showed a linear increase trend parallel to the increasing perlite level throughout the growing, finishing and entire trial (1-42). The significant effect of perlite supplementation emerged in YDO and YDO deteriorated linearly during the growing, finishing and 1-42 day trial period. Especially in the T2 group with 5% perlite supplementation, YDO was found to be significantly higher than the control and T1 groups in all periods. In fact, when the entire trial period of 0-42 days was evaluated, YDO was found to be 1.49, 1.51 and 1.55 in the control, T1 and T2 groups, respectively (p=0.001). With the addition of perlite, fecal ammonia nitrogen excretion decreased linearly, although it was not statistically significant. As a result, it was determined that perlite could be added to broiler diets up to 2.5% and reduced fecal nitrogen excretion. In addition, although its use at 5.0% caused an increase in YDO, it was determined that it reduced the mortality rate and fecal nitrogen excretion. As a result, it is thought that the use of perlite at 2.5% and 5.0% levels can contribute to economic and environmentally friendly sustainable broiler farming, and that it can be used by making an economic analysis according to feed costs and broiler meat prices.