İntranazal kuersetinin nazal mukozal iyileşmeye etkisinin sağlıklı ve diyabetik sıçan modelleri üzerinde incelenmesi
The effect of intranasal quercetin on nasal mucosal healing in healthy and diabetic rat models
- Tez No: 927654
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZER, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ÇAĞRI KÜLEKCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kuersetin, nazal mukoza, yara iyileşmesi, diyabet, hayvan modeli, Quercetin, nasal mucosa, wound healing, diabetes, animal model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Doğan E, İntranazal kuersetinin nazal mukozal iyileşmeye etkisinin sağlıklı ve diyabetik sıçan modelleri üzerinde incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2025. Kuersetin anti inflamatuar, antioksidan etkinliğinin yanı sıra fibroblast aktivitesinde artış, kolajen sentezinde artış ve hücresel onarımı indükleyici etkinlikleri ile yara iyileşmesinde etkinli doğal bir flavonoiddir. Diyabet ise yara iyileşmesini tüm aşamalarında olumsuz yönde etkilemektedir. Literatürde diyabetin ve kuersetinin nazal mukozal iyileşmesine etkisini gösteren bir çalışma olmadığından bu çalışma yapılmıştır. Elli altı adet her biri 250-300 gram ağırlığında erkek Wistar sıçanı kullanılmıştır. Deneklerin yarısında intraperitoneal streptozosin uygulanarak diyabetik model oluşturulmuştur. Her bir denekte 14G kanül iğnesi kullanılarak 2.2mm çapında bir septum perforasyonu oluşturulmuştur. Diyabetik ve sağlıklı grupların yarısına %0.9'luk SF solüsyonu, günde iki kez 0.2cc; diğer yarısına ise %0.3 kuersetin solüsyonu, günde iki kez 0.2cc intranazal uygulanmıştır. Grupların yarısı yedinci günde kalan yarısı ise on dördüncü günde sakrifiye edilerek incelemelerde bulunulmuştur. Yedinci ve on dördüncü günlerde sağlıklı kuersetin grubunda defekt sırasıyla %85 ve %77 oranında kapanırken, sağlıklı SF grubunda sırasıyla %67 ve %62 oranında kapanmıştır (p=0.034, p=0.033). On dördüncü günde sağlıklı SF grubunda defekt %63 oranında kapanır iken diyabetik SF grubunda %40 oranında kapanmıştır (p=0.0142). Kuersetin hem sağlıklı hem de diyabetik sıçanlarda vaskülarizasyonu (p=0045, p=0.0238), fibroblast aktivitesini (p=0.0178, p=0.0379) ve kolajen üretimini (p=0.0260, p=0.0225) indüklemiş, sağlıklı sıçanlarda ayrıca granülasyon dokusu oluşumunu (p=0.0238), epitel ve kıkırdak rejenerasyonunu (p=.0357) indüklemiş, epitel dejenerasyonunu ise baskılamıştır (p=0.0311). Diyabet ise fibroblast aktivitesini (p=0.0489) ve kolajen üretimini (p=0.0114) baskılamış, epitel dejenerasyonunu (p=0.0438) indüklemiştir. Deneyden elde edilen bulgular topikal kuersetinin nazal mukoza iyileşmesindeki etkinliğini desteklemekte, diyabetin ise nazal mukoza iyileşmesindeki olumsuz etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Doğan E., The effect of intranasal quercetin on nasal mucosal healing in healthy and diabetic rat models. Hacettepe University Department of Otorhinolaryngology, Ankara, 2025. Quercetin is a natural flavonoid demonstrated to be effective in wound healing due to its anti-inflammatory and antioxidant properties, along with its ability to enhance fibroblast activity, promote collagen synthesis, and induce cellular repair. Conversely, diabetes negatively affects all stages of wound healing. No studies in the literature have investigated the effects of diabetes and quercetin on nasal mucosal healing. A total of 56 male Wistar rats, each weighing 250–300 grams, were included in the study. A diabetic model was established in half of the subjects via intraperitoneal administration of streptozotocin. A 2.2 mm septal perforation was created in each subject using a 14G cannula needle. Half of each group received 0.2 cc of 0.9% saline solution intranasally twice daily, while the other half were administered 0.2 cc of 0.3% quercetin solution intranasally twice daily. Half of the groups were sacrificed on the seventh day, and the remaining half on the fourteenth day for analysis. On the seventh and fourteenth days, the defect closure rates in the healthy quercetin group were 85% and 77%, respectively, while the rates in the healthy saline group were 67% and 62%, respectively (p=0.034, p=0.033). On the fourteenth day, the defect closure rate in the healthy saline group was 63%, whereas it was 40% in the diabetic saline group (p=0.0142). Quercetin induced vascularization (p=0.0045, p=0.0238), fibroblast activity (p=0.0178, p=0.0379), and collagen production (p=0.0260, p=0.0225) in both healthy and diabetic rats. In healthy rats, it additionally promoted granulation tissue formation (p=0.0238), epithelial and cartilage regeneration (p=0.0357), and suppressed epithelial degeneration (p=0.0311). Conversely, diabetes suppressed fibroblast activity (p=0.0489) and collagen production (p=0.0114), while inducing epithelial degeneration (p=0.0438). These findings support the efficacy of topical quercetin in nasal mucosal healing and demonstrate the detrimental effects of diabetes on nasal mucosal repair.